Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон приключи с всички формалности по сделката за Брекзит


Британският премиер Борис Джонсън след подписването на сделката за Брекзит на 30 декември 2020 г.
Британският премиер Борис Джонсън след подписването на сделката за Брекзит на 30 декември 2020 г.

Сделката за Брекзит беше одобрена на всички възможни нива в Лондон и ще влезе в сила от 1 сутринта българско време на 1 януари 2021 година. "Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце", каза британският премиер Борис Джонсън след ратификацията на търговското споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Той определи събитието като "ново начало" за страната му и като "нова глава" в отношенията й с ЕС като най-голям съюзник на Лондон, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство напусна ЕС на 31 януари 2020 г. Преходният период след Брекзит трябваше да продължи до полунощ на 31 декември тази година - срок, в който двете страни да регулират отношенията си.

Сделката беше договорена между Лондон и Брюксел на 24 декември, но за влизането й в сила бяха необходими поредица от формалности както от страна на ЕС, така и от страна на Обединеното кралство.

Камарата на общините в Лондон прие законопроекта по сделката за Брекзит с 521 срещу 73 гласа след близо 8-часов дебат. След дискусии, продължили още 9 часа, това направи и Камарата на лордовете с 466 гласа "за" и 101 "против".

След това документът беше одобрен и от кралица Елизабет Втора, което беше последната формалност от британска страна преди влизането му в сила като закон. В новогодишната нощ страната ще напусне единния пазар на ЕС, както и митническия съюз.

Очаква се, че Европейският съюз ще ратифицира сделката за Брекзит до февруари 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG