Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да бъда честен с хората". Д-р Фаучи, на когото всички в САЩ разчитат в борбата с коронавируса


Д-р Антъни Фаучи
Д-р Антъни Фаучи

Тази история беше публикувана на 30 март 2020 г. Тя се оказа най-четената статия от рубриката "Човек на деня" за изтеклата година.

Ако има човек във Вашингтон, на когото и политиците, и голяма част от гражданите да имат доверие, когато става дума за борбата с COVID-19, това е д-р Антъни Фаучи. Той е директор на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ и е един от експертите в оглавявания от вицепремиера Майк Пенс щаб за борба с коронавируса.

Д-р Фаучи печели това доверие с хладнокръвната си научна преценка за мащабите на епидемията и с честността си спрямо политиците, които съветва, и спрямо американските граждани.

„Наистина е много трудно, защото трябва да бъда честен с американските граждани, но не искам да ги изплаша до смърт“, казва д-р Фаучи пред „Политико“. „От друга страна, понякога в опит да успокоят хората, лидерите ги тласкат към незаинтересованост и безотговорност“, допълва той.

Световната здравна организация обяви COVID-19 за пандемия на 11 март. До момента потвърдените случаи по света са над 733 000 души, а починалите са 34 700. Броят на заразените с коронавируса в САЩ към 30 март е над 143 хил. души, а загубилите живота си са 2513 пациенти. Фаучи посочва, че броят на жертвите е възможно да достигне между 100 000 и 200 000 в САЩ. Но подчертава, че динамиката на ситуацията се мени толкова бързо, че е напълно възможно числото да е различно.

В своите изказвания д-р Фаучи отбелязва значението на научната информация и фактите по време на криза и подчертава, че в ситуации като пандемията от COVID-19 тя спасява животи.

Неведнъж през последните седмици той открито опроверга твърдения на президента Доналд Тръмп. По време на открита за журналисти среща в Белия дом президентът беше попитан кога ще има ваксина за коронавируса. Доналд Тръмп отговори, че това може да отнеме месеци или година.

Но Фаучи се намеси с по-песимистичен отговор. „Искам да съм сигурен, че получавате фактите. Ваксината трябва да премине през тестове. Ваксина, която ще може да влезе в масова употреба, може да има най-рано след година – година и половина“, посочи той.

Освен това президентът и Фаучи влязоха в задочен спор относно тестовете за доказване на COVID-19. Тръмп уверява, че тестването върви добре, докато експертът посочва, че проблемите са огромни и протоколът за тестване на пациенти е провал.

Експертът беше обвинен, че е „тръгнал на война“ срещу Тръмп. Целта си обаче д-р Фаучи описва по друг начин. „Не бива да предаваш доверието, което имат в теб. И затова най-малко искам да заставам срещу президента. Но трябва да се намери баланса и да се казва истината“, казва още експертът пред „Политико“. Самият Тръмп посочи, че Фаучи върши „чудесна работа и работи дълги часове“, за да се сведат жертвите и загубите до минимум.

79-годишния специалист по инфекциозни болести не за пръв път е натоварен със задачата да се справя с епидемия. Той е сред ръководителите на кампанията срещу разпространението на ХИВ през 80-те години в САЩ. Работи по федералната стратегия срещу ебола, зика и заплахите с антракс. Той оглавява Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания от 1984 г. и оттогава съветва всеки американски президент от Роналд Рейгън.

През тези десетилетия работа в кризисни ситуации д-р Фаучи е спечелил доверие освен с познанията и експертизата си и със способността си да говори открито и с научни доводи за заплахите за общественото здраве. Попитан как би описал епидемията от COVID-19 в САЩ в сравнение с други кризисни ситуации, с които е трябвало да се справи, Фаучи казва: „Не смятам, че ще излезем от това невредими. Мисля, че ще бъде една от тези ситуации, към които се обръщаме назад с думите „Това беше трудно“.

79-годишният лекар няма планове да се пенсионира скоро. „Чувствам се като на 45 и действам като на 35“, посочва той. „Когато започна да усещам, че нямам сили да си върша работата, ще се оттегля.“

Дотогава американските политици и граждани ще очакват от него надеждна информация и работеща стратегия срещу разпространението на коронавируса. „Ако си купувам имот в Ню Йорк, ще слушам президента на САЩ. Ако ми трябва информация за заразна болест, ще слушам какво казва Тони Фаучи“, обобщи републиканският сенатор Том Кол.

XS
SM
MD
LG