Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бащата на Борис Джонсън кандидатства за френско гражданство


Стенли Джонсън, баща на министър-председателя Борис Джонсън.
Стенли Джонсън, баща на министър-председателя Борис Джонсън.

Бащата на британския премиер Борис Джонсън кандидатства за френски паспорт, каза самият той за радио RTL. Новината дойде часове преди да влезе в сила сделката за Брекзит, с което Обединеното кралство ще оставе извън Митническия съюз и единния пазар на ЕС.

80-годишният Стенли Джонсън е бивш член на Европейския парламент, който беше привърженик на оставането на Лондон в ЕС. Пред RTL той каза, че иска да стане френски гражданин поради силни семейни връзки с Франция, които да поддържа и след Брекзит.

"Ако го разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка й е била изцяло французойка, както и дядо й. Така че за мен става дума за възстановяване на това, което ми принадлежи. И това ме радва много", каза на френски 80-годишният Джонсън. Той добави, че винаги ще бъде европеец.

"Не може да се каже на британския народ: вие не сте европейци. Важно е да има връзки с Европейския съюз", каза още той.

През 2016 г. сегашният премиер Борис Джонсън беше един от най-активните политици, които водиха кампанията за излизане на Великобритания от ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG