Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев призова за "промяна" в новогодишната си реч. Борисов обеща всеки желаещ да получи ваксина


Румен Радев и Бойко Борисов
Румен Радев и Бойко Борисов

Президентът Румен Радев отправи пожелание за „промяна“ в традиционното си новогодишно обръщение. Той определи 2020 г. като „годината на българското събуждане“, отправи критики към „порочния управленски модел“ и призова за лидерство, което да започне „демонтажа“ му.

„Пожелавам ви година, в която да имаме дързостта, вдъхновението и решимостта да сбъднем онази промяна, за която копнеят сърцата на милиони българи“, каза той.

Премиерът Бойко Борисов оправи новогодишно послание чрез страницата си във Фейсбук, в което благодари на медиците, които се борят с пандемията от COVID-19, обеща всеки желаещ да получи достъп до ваксина срещу вируса и критикува „провалените политици“, които по думите му са подменили исканията на антиправителствените протести.

В речта си Румен Радев призова за въвеждане на машинно и дистанционно гласуване. „През 2021-ва година два пъти ще отидем на избори. Организацията им трябва да гарантира здравето и правото на глас на всеки българин. Недопустими са каквито и да било оправдания за отлагане на машинното и дистанционното гласуване. Обществото ни вече се организира срещу фалшификациите на вота“, каза Радев.

Президентът засегна в обръщението си и въпроса за протестите и определи протестиращите като „героите на гражданската доблест“. „Антимафиотският консенсус обединява милиони честни българи у нас и зад граница, а несправянето с пандемията, разорението на малкия бизнес, бедността и ширещото се безправие само потвърдиха неотложната нужда от радикална промяна“, каза още той.

Протестите с искане за оставката на правителството и главния прокурор започнаха през лятото на 2020 г. и спряха да се провеждат след усложняването на епидемичната обстановка през есента.

Радев призова и за „материална и човешка съпричастност“ в условията на епидемията от COVID-19. „Първата ми мисъл днес е към българите, които посрещат празника самотни и в недоимък, опечалени и обезверени. Към хилядите лекари, сестри и санитари, които понесоха тежестта на сполетялото ни бедствие. Към дежурните от всички служби в новогодишната нощ“, каза той.

Премиерът Бойко Борисов също коментира пандемията от COVID-19 и протестите в новогодишно послание във Фейсбук. Той оправи благодарност към здравните и социалните работници на първа линия в борбата срещу коронавируса и написа, че правителството ще направи „всичко необходимо, за да може всеки български гражданин, който иска, да се ваксинира“. В България вече бяха доставени първите дози от ваксината на Pfizer и BioNTech в рамките на договора на компаниите за целия Европейски съюз.

„2020-та година ни показа истинския смисъл на думата ГЕРОИ. Нашите медици, полицаи, лаборанти, фармацевти, здравни и социални работници с цената на пълно себеотрицание денонощно бяха нашият щит срещу заразата. И затова заслужават нашата дълбока благодарност“, написа той и допълни, че решенията на правителството във връзка с пандемията често са били „неразбрани“.

„Изпитания имаше и за нас като управляващи. Ужасната пандемия ни принуждаваше да взимаме непопулярни решения. Често оставахме неразбрани, търпяхме много критики“, написа Борисов.

„Няма да пропусна и протестите. Те започнаха със справедливи искания, но бяха подменени от провалени политици. Направи се опит да се взриви редът в страната“, написа Борисов и допълни, че управлението му е предложило „рестарт“, който не е бил приет. „Имахме два пътя - оставка в пандемия, напрежение и неяснота и втори - да продължим да работим. И ние продължихме, защото съм убеден, че това е по-добре за държавата и гражданите в този момент“, написа Борисов.

Предложението за „рестарт“ беше направено в разгара на антиправителствените протести и предвиждаше избори за Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Премиерът каза, че ще подаде оставка или в деня, когато проектът за нова конституция не събере подкрепа от 120 гласа за внасянето му, или когато 160 народни представители подкрепят свикването на избори за ВНС.

Парламентарната опозиция заяви още в началото, че няма да подкрепи идеята за „рестарт“, а без нейната подкрепа събирането на нужните гласове беше невъзможно. Необходимите 120 гласа за внасяне на проекта за конституция бяха събрани с помощта на депутатите на партията на Веселин Марешки, след като близък до него бизнесмен се сдобри с плажна концесия за 20 години по решение на Министерския съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG