Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нанси Пелоси беше избрана за четвърти път за председател на Камарата на представителите


Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси
Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси

Демократката Нанси Пелоси беше избрана за председателка на Камарата на представителите, съобщават световните агенции. Това се случи в първата работна сесия на 117-ия Конгрес на САЩ.

Пелоси получи 216 гласа срещу 209 за представителя на републиканците в камарата Кевин Маккарти, който отново ще бъде лидер на малцинството.

Всички представители на републиканците дадоха гласа си за Маккарти, докато петима от демократите не гласуваха за Пелоси. “Франс прес” коментира, че този резултат предвещава сериозни разделения в долната камара на Конгреса и предстоящи сблъсъци между представителите на двете партии.

Мнозинството на демократите е най-малобройното за последните две десетилетия, след като на изборите през ноември те загубиха много от местата, спечелени през 2018 г.

Пелоси за четвърти път получава третия най-важен пост в страната. Тя беше и първата жена, избирана за председател на Камарата на представителите. Тя навърши 80 години през март 2020 г. и това я превърна и в най-възрастен представител, заемал ключовата позиция.

Горната камара на Сената все още е с неясен победител, тъй като предстои балотажът за двете места от щата Джорджия. Републиканците се нуждаят от едно от тях, за да запазят контрола си. Демократите трябва да спечелят и двете позиции, за да достигнат до равенство, а в такъв случай решаващ ще бъде гласът на вицепрезидентката Камала Харис, която по право е председател на Сената.

На 6 януари Конгресът трябва да утвърди окончателно резултатите от президентските избори, които бяха спечелени от Джо Байдън. 11 сенатори от републиканците вече заявиха, че няма да го сторят, докато други 12 поискаха допълнително разглеждане на обвиненията, свързани с фалшификация на резултатите, отправяни от настоящия държавен глава Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG