Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът във Великобритания блокира екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ


Адвокатът на Джулиан Асандж твърди, че в случай, че клиентът му бъде екстрадиран в САЩ, той може да получи присъда от 175 години затвор
Адвокатът на Джулиан Асандж твърди, че в случай, че клиентът му бъде екстрадиран в САЩ, той може да получи присъда от 175 години затвор

Създателят на Уикилийкс Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ. Това решение беше взето от съд в Лондон, съобщи Би Би Си.

В мотивите си съдия Ванеса Бейрейцър посочва, че решението й е базирано на невъзможността американските власти да предотвратят евентуален опит за самоубийство на Асандж.

Кой е Джулиан Асандж?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Създателят на Уикилийск беше осъден на 50 седмици затвор през май 2019 г. заради нарушение на условията за гаранция. Причина за нарушението стана укриването на Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, в което той прекара 7 години от 2012 г. до ареста му през април 2019 г. Тогава той се укриваше от екстрадиция в Швеция по обвинение за изнасилване, което в крайна сметка беше оттеглено.

Властите в САЩ преследват Асандж заради публикуването на хиляди класифицирани документи през 2010 и 2011 г. Според Вашингтон пробивът в информацията е бил незаконен и е довел до застрашаването на живота на различни хора.

В случай, че американските власти спечелят предстоящото обжалване на забраната за екстрадиция, Асандж ще бъде изправен пред риска да бъде осъден на общо 175 години в затвора, по думи на адвоката му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG