Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не трябва да има следи". Запис уличава Лукашенко в планирани покушения на опозиционери


Александър Лукашенко. Снимката е архивна.
Александър Лукашенко. Снимката е архивна.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е разрешил извършването на политически убийства в Германия. Това става ясно от аудиозапис от 2012 г., с който разполага белгийското издание EUobserver. На него се чува как глас, за който се твърди, че е на бившия ръководител на КГБ в Минск Вадим Зайцев, обсъжда организирането на три покушения.

Убийствата не са били извършени, но от записа става ясно, че е трябвало да бъдат осъществени с отрова и експлозиви. Разкритието на изданието идва в края на петия месец от протестите срещу Лукашенко, който е на власт от 1994 г. Демонстрациите започнаха след последните президентски избори през август 2020 г., които протестиращите определят като фалшифицирани. Вотът не е признат за легитимен от Европейския съюз и САЩ заради данните за манипулации.

От разпространения запис се разбира как бившият ръководител на КГБ в Минск Вадим Зайцев информира членове на елитното антитерористично звено на КГБ “Алфа груп” за планирането на няколко убийства. Мишените са Алех Алкаев - бивш директор на затвор, Уладзимир Барадач - бивш командир в жандармерията, и Вячеслав Дудкинин - бивш шеф на отдела за борба с корупцията в полицията. Тримата са вече опозиционери и по това време живеят в Германия.

Аудиото включва и обсъждане на убийството на Павел Шеремет - руски журналист, роден в Беларус, който беше убит при атака с кола бомба в Киев през 2016 г.

Вадим Зайцев
Вадим Зайцев

„Президентът [Лукашенко] чака тези операции“, се чува да казва гласът, за който се твърди, че е на Зайцев. Предполага се, че записът е направен в офиса му в Минск на 11 април 2012 г. Мъжът казва, че Лукашенко е отпуснал 1,5 милиона долара за покушенията и че не трябва има следи, които да водят до участието на КГБ.

„Звучи като него“, коментира пред EUobserver източник от разузнаването на страна членка на НАТО, който е запознат с личността и биографията на Зайцев.

Един от набелязаните - Алех Алкаев - е автор на книгата „Стрелкова бригада“, в която разказва подробности за „наказателните отряди“ на Лукашенко. Пред Радио Свободна Европа той коментира, че полицията в Берлин през 2012 г. е предложила да му осигури телохранители, тъй като е имала информация за възможни планове на КГБ за неговото убийство. Според Алкаев режимът на Лукашенко го е забелязал още през 1999 - 2000 г., когато е бил ключов свидетел на изчезването на няколко политически фигури.

Международни правозащитни организации често изразяват тревога от задържането или безследното изчезване на ключови опозиционери в бишвата съветска република. По информация на ООН от началото на демонстрациите срещу Лукашенко през август 2020 полицията е задържала повече от 27 хиляди души. Има данни и за изтезания, както и за няколко починали.

През септември от Беларус дойде новината, че маскирани мъже са отвели един от последните останали на свобода опозиционери - адвокатът Максим Знак.

В интервю за Дойче Вече Юрий Гаравски наскоро разказа, че е бил част от таен отряд на вътрешното министерство, който през 1999 г. е отвлякъл и убил опозиционния лидер Виктор Гончар, бизнесмена Анатолий Красовски и бившия вътрешен министър Юрий Захаренко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG