Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за катастрофата на Лютви Местан отново е внесено в съда


Лютви Местан
Лютви Местан

Прокуратурата отново е внесла в съда обвинителния акт срещу лидера на партия ДОСТ Лютви Местан и Юсеин Ахмед за съпричиняване на тежката катастрофа през 2019 г. край Кърджали, при която загина 6-месечното дете на Ахмед. Това съобщиха в сряда от държавното обвинение.

Казусът трябва да бъде разгледан от Окръжния съд в Кърджали, който вече веднъж го върна на разследващите за отстраняване на пропуски през юли миналата година. Първоначално обвиняем по делото беше само Местан, но впоследствие прокуратурата привлече към наказателна отговорност и бащата на детето, шофирал другия автомобил.

Катастрофата стана на 14 април 2019 г. близо до прохода "Маказа" при разклона за село Загорско. Според разследващите политикът е отнел предимството на другата кола, в която се е возело семейство с две малки деца.

Лютви Местан твърди, че автомобилът на семейството се е движел в насрещното платно с голяма скорост и е ударил неговата кола челно. По думите му единственият шанс да предотврати инцидента бил да не е на това място по това време.

Според обвинението на политика той не е спрял на знак „Стоп“. Другият обвиням Юсеин Ахмед пък се е движел с превишена скорост и преди удара е минал през „остров с налична пътна маркировка“. Освен това загиналото бебе се е возило без „обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка“, твърди още прокуратурата.

Още в началото на досъдебното произовдство то беше взето под специалния надзор на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Тогава Местан коментира, че случаят се използва за политически удар от ДПС чрез прокуратурата срещу партията му преди европейските избори. В момента той е с парична гаранция в размер на 10 000 лева, а Юсеин Ахмед – 1000 лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG