Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отново отказа да пусне от ареста обвинения за смъртта на Милен Цветков


Кристиан Николов беше задържан на 20 април 2020 г., ден след катастрофата до столичния мол "Парадайс"
Кристиан Николов беше задържан на 20 април 2020 г., ден след катастрофата до столичния мол "Парадайс"

Софийският градски съд (СГС) в петък за пореден път отказа да пусне от ареста Кристиан Николов, обвиняем за смъртта на журналиста Милен Цветков. Въпреки че магистратите подчертаха, че по делото няма данни за опаснот той да се укрие или да повлияе на разследването, те продължават да смятат, че ако бъде освободен, младият мъж може да извърши ново престъпление.

Николов беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата през април миналата година в София, при която загина Цветков. Става дума за т.нар. евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Разследването установи, че в момента на удара управляваният от Николов джип „Ауди Q7“ се е движел с 99 км/ч, а в кръвта на шофьора е имало следи от амфетамин, кокаин и марихуана.

„На база на всички обстоятелства във връзка с конкретното деяние, може да се изведе продължаващо съществуване на опасността подсъдимият Николов да извърши аналогично престъпление при липса на промяна на обстоятелствата след последното произнасяне на съда от началото на ноември“, мотивира се съдия Веселина Ставрева, цитирана от правния сайт Lex.bg.

По време на заседанието на СГС адвокатът на Николов Любомир Таков отново подчерта пред магистратите, че клиентът му е с чисто съдебно минало и арестът му продължава твърде дълго – осем месеца. По думите му „при адектватно обвинение, това дело отдавна щеше да бъде приключено“ и поиска домашен арест за обвиняемия. Прокуратурата обяви, че е приключила разследването в началото на октомври, но все още не е внесла обвинителния акт в съда.

Самият Кристиан Николов заяви пред съда, че продължаващото му задържане е в услуга на разследващите, а не на правосъдието. Според него съдът е подложен на обществен натиск по тази казус, но помоли състава да бъде обективен и да му определи по-лека мярка за неотклонение. Това обаче не се случи и защитата може да обжалва пред втората инстанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG