Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мрачен ден за Съединените щати". Херо Мустафа заклейми нахлуването в Конгреса


Американският посланик в София Херо Мустафа
"Това не е протест, а метеж". Какво се случи
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Нахлуването на привърженици на американския президент Доналд Тръмп в сградата на Конгреса на САЩ в сряда е „насилствен опит“ за подкопаване на демократични процес в страната. Това заявява американският посланик в България Херо Мустафа в свое изявление, с което заклеймява сцените на насилие във Вашингтон отпреди два дни.

„Винаги съм се гордяла със силата на американската демокрация и мирния преход във властта посредством честни избори. Шести януари беше мрачен ден за Съединените щати“, заявява ръководителката на американската дипломатическа мисия в София.

Мустафа подчертава важността да се отстояват свободата на словото и правото на сдружение и мирни протести като „ключов принцип на демократично изразяване“, но определя случилото се в Капитолия като „погрешно“.

„Нашите законодатели се върнаха веднага на работа и потвърдиха резултатите от демократичните ни избори. Президентът [Доналд] Тръмп каза, че на 20 януари ще има плавен, нормален и безпроблемен преход на властта към новоизбрания президент [Джо] Байдън. Демокрацията надделя“, добавя дипломатът.

Мустафа изразява увереност, че „Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация“ и допълва, че хората, които вярват в тези принципи на държавно управление, трябва винаги да ги ценят и защитават.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG