Връзки за достъпност

Извънредни новини

Епъл, Гугъл и Амазон спряха платформата Парлър, привлякла милиони симпатизанти на Тръмп


Социалната мрежа Парлър, придобила голяма популярност сред привържениците на американския президент Доналд Тръмп, беше спряна от най-големите технологични компании. В рамките на 24 часа Епъл и Гугъл премахнаха апликацията на социалната мрежа от виртуалните си магазини, а Амазон прекрати достъпа ѝ до всички свои услуги.

Действията на Амазон, които премахнаха Парлър от облачните и хостинг услугите си, на практика наложиха на социалната мрежа да спре работата си, докато не открие нов доставчик.

От Амазон са изпратили до социалната мрежа извадка от 98 публикации, в които се призовава за насилие. От гиганта изтъкват, че действията на Парлър са в разрез с правилата за предоставяне на услуги.

“Продължаваме да уважаваме правото на Парлър да решава какво съдържание да допуска до сайта си. Въпреки това не можем да предоставим услуга, която не може да идентифицира и премахне съдържание, което окуражава и инициира насилие над други”, пише в позицията си Амазон.

Действията на технологичните гиганти срещу Парлър се случват след ексцесиите в сградата на Конгреса в САЩ. Няколко дни преди това профилът на Доналд Тръмп беше премахнат от най-големите социални платформи – Туитър, Фейсбук и Инстаграм.

Хиляди привърженици на президента мигрираха към Парлър, а в Силициевата долина се заговори за издигането ѝ до равнището на водещите социални мрежи.

“Технологичните гиганти наистина искат да убият конкуренцията. Имаме да свършим много работа в следващите 24 часа, за да сме сигурни, че информацията на всички хора няма перманентно да изчезне от интернет”, каза изпълнителният директор на “Парлър” Джон Мац. Той добави още, че трите компании са действали координирано, за да “премахнат напълно свободата на словото в интернет”. Очакванията са социалната мрежа да заработи отново до седмица.

Големият отлив на потребители от "Фейсбук" и "Туитър" към "Парлър" започна още преди година със сериозното затягане на мерките срещу реч на омразата и разпространяване на теории на конспирацията. Тенденцията се засили още повече по време на кампанията за изборите за президент в САЩ и последвалите, недоказани обвинения на Тръмп за фалшифициране на резултатите от вота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG