Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин оцени като успешно примирието в Нагорни Карабах


Президентът на Русия Владимир Путин разговаря в Кремъл с президента на Азербайджан Илхам Алиев (вляво) и арменския премиер Никол Пашинян.
Президентът на Русия Владимир Путин разговаря в Кремъл с президента на Азербайджан Илхам Алиев (вляво) и арменския премиер Никол Пашинян.

Руският президент Владимир Путин оцени като успешно примирието между Армения и Азербайджан по спора за Нагорни Карабах, предадоха Интерфакс и ДПА. Новината идва след като в Кремъл започна среща на руския държавен глава с лидерите на двете воювали държави - с азербайджанския президент Илхам Алиев и с арменския премиер Никол Пашинян.

В изявление, направено преди началото на разговорите, Путин каза, че тримата ще обсъдят "действията на руските миротворци, нуждата от уточняване на демаркационните линии, разрешаването на въпроси от хуманитарен характер и защитата на паметници на културата".

На 9 декември Армения и Азербайджан подписаха примирие при посредничеството на Русия. Така спорната територия на Нагорни Карабах премина в ръцете на Азербайджан, след като 30 години беше фактически контролирана от Армения.

През есента двете държави започнаха военни действия за тази територия, които продължиха 6 седмици и взеха повече от 4 700 жертви от двете страни.

Примирието се изпълнява успешно и създава основата за честно уреждане на спора, продължаващ от десетилетия, каза в понеделник Путин. Той добави, че по време на срещата тримата лидери ще обсъдят също проблемите с транспортните връзки в района, както и отварянето на границите.

В момента в района на Нагорни Карабах има около 2000 руски миротворци. Те охраняват пътя, който свързва Армения с Нагорни Карабах, обезопасяват мини, помагат на прогонените от боевете арменци да се върнат по домовете си и участват във възстановяването на инфраструктурата.

Тристранната среща в Кремъл идва на фона на много неизвестни, свързани с примирието между Армения и Азербайджан, като в това число влизат и начертаните граници на спорния район. Не е ясен и политическият статут на Нагорни Карабах, нито начинът, по който ще се разрешат въпросите, свързани с икономиката.

Междувременно арменските власти са поставени под обществен натиск заради това, че са подписали примирие, с което страната "губи войната".

Армения намира за неуреден въпроса с арестуваните военни и протестира срещу невъзможността да издирва убитите и изчезналите на територията, контролирана вече от Азербайджан.

Нагорни Карабах е район, който е международно признат като част от Азербайджан, но голяма част от населението, съставено от арменци, не признава това. С помощта на Ереван там са изградени паралелни арменски структури за управление. Това стана след 1994 г., когато войските на Азербайджан и местни жители бяха прогонени от района.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG