Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наводнения, евакуация, бедствено положение. Какво причиниха дъждовете в София и Перник


Повишаването на нивата на реките доведе до наводнения и евакуации в София и Трън
Повишаването на нивата на реките доведе до наводнения и евакуации в София и Трън

Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха в понеделник нивата на реките край София и Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения, станаха повод за евакуация в Нови Искър, а в Трън бе обявено бедствено положение.

В първия ден от новата седмица в Трън река Ерма е повишила нивото си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е причинила наводнения. В момента се работи по отстраняване на щетите, каза пред БНР директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник комисар Борис Борисов.

За кратко от града е бил откъснат квартал “Мурговица”, впоследствие са разчистени наноси, затруднявали движението на вода и до квартала отново има достъп. Училището в Трън е наводнено в частта му, където са резервоарите за горивата. Под вода са и няколко къщи. Бедственото положение в Трън засега е обявено с едноседмичен срок.

Контролирано изпускане на язовир "Студена"

Заради валежите още от неделя започна контролирано изпускане на язовир “Студена”, който само до преди малко повече от половин година бе в основата на водната криза в Перник.

Заради ниското ниво на язовира през ноември 2019 г. в Перник и околните населени места беше въведен воден режим. Той засегна около 100 000 души продължи до края на юни 2020 г.

С обилните валежи от послдните дни обаче се оказа, че “Студена” почти е достигнал максималния си капацитет.

Изпускането започна от вчера, но в понеделник темпът му беше увеличен. Около обяд притокът към язовира е достигнал 12 хил. л./сек, което е наложило контролираното изпускане на вода да става с 6 хил. л./сек, предава БТА.

Евакуация в Нови Искър

Дъждовете доведоха и до наводнения в квратали на София. Хора са евакуирани от къща в Нови Искър, а поради обилните валежи има три критични участъка в района.

Завиряване под моста в началото на квартал "Курило" временно е наложило автобусите по линии 23 и 26 да бъдат отклонени по Околовръстния път. Аварийните екипи извършват отводняване на критични места в Требич, Мировяне и село Житен, като изграждат на места и защитни диги.

В момента три язовира на територията на Столичната община се изпускат контролирано - "Суходол", "Иваняне" и "Мрамор".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG