Връзки за достъпност

Извънредни новини

Потърпевшите, виновните, милионите. Водният режим в Перник официално приключи


Язовир "Студена" на 8 ноември 2019 г., 10 дни преди началото на водния режим
Язовир "Студена" на 8 ноември 2019 г., 10 дни преди началото на водния режим

Дойде краят на водния режим в Перник.

Точно преди пет месеца, в най-тежките дни от водната криза в Перник, дъното на язовир „Студена“ представляваше суха напукана земя до хоризонта. Тогава във водоема, от който зависи питейната вода на около 100 000 души, имаше 0,97 млн. куб. м използваема вода (от общо 3,37 млн. куб. м), а хората се притесняваха, че язовирът ще достигне мъртвия си обем и те ще останат без никаква вода.

Това обаче не се случи. Сега в язовира има 20,5 млн. куб. м вода и водният режим официално приключи. В сряда сутринта Министерството на околната среда и водите (МОСВ) публикува изменение в графика за използване на язовира, с който разрешава отпадане на водния режим. Няколко часа по-късно беше публикувана и заповедта на кмета на Перник, с която режимът на водата официално е премахнат.

Това се случи след повече от седем месеца, в които жителите на Перник и няколко села трябваше да се справят не просто с обичайния си бит, но и с изискванията на извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавирус. Една от ключовите мерки за борба с COVID-19 беше и остава редовното миене на ръце и поддържането на висока хигиена - цел, която е трудна за постигане, ако нямаш вода.

Режимът засегна около 100 000 души, които живеят в Перник, Батановци и няколко села в района. Графикът му беше променян няколко пъти. В началото хората имаха вода сутрин и вечер по пет часа, после по осем часа на ден – между 14 и 22 часа, след това по седем часа - между 15 и 22, а накрая по шест – между 16 и 22. До сряда вода от чешмите течеше между 6 и 22 часа всеки ден.

Заради това, че е допуснато да се стигне до такъв режим и до риск язовирът съвсем да се изпразни, бяха извършени арести и повдигнати обвинения, включително на министър. За да се облекчи кризата, държавата отпусна общо близо 35 млн. лева за спешни ремонти и 22 млн. лева за изграждане на водопровод, който да доведе вода от яз. „Бели Искър“ през мрежата на София. Този водопровод беше в експлоатация от края на март, а водата по него спря да тече в средата на юни според местното ВиК дружество.

Предисторията и началото

За пръв път публично за предстоящия режим на водата в Перник беше съобщено на 8 ноември, малко след местните избори. Той беше въведен десет дни по-късно. Жители на града излязоха на протест с въпроса „Кой допусна това?“.

Гневът на хората тогава беше насочен към управата на ВиК Перник. Управителят му Иван Витанов се защити като показа писмо, изпратено на 7 октомври 2019 г. до кмета и общинския съвет на Перник, в което той пише, че режим на водата ще се наложи. След това предупреждение по думите му не е последвала реакция от общината, управлявана тогава от Вяра Церовска (ГЕРБ).

По-късно, в показанията си по разследването срещу екоминистъра Нено Димов, огласени от прокуратурата, Витанов е заявил, че е бил извикан на среща с областния управител Ирена Соколова след като е изпратил писмото си. „На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места.“

Още през ноември Витанов беше уволнен. Соколова също беше отстранена от поста си по-късно. На изборите през октомври Церовска загуби и за нов кмет беше избран Станислав Владимиров (БСП).

Кой носи отговорност

За бързо намаляващото ниво на „Студена“ обаче са били информирани не само местните власти и ВиК дружеството. Министерството на регионалното развитие е принципал на ВиК Перник и има представител в управлението му. Министерството на околната среда и водите пък отговаря за управлението на водните ресурси и именно то одобрява количествата вода, които да се използват от язовира. През декември прокурор Красимира Минчева от Районната прокуратура в Перник издаде постановление, според което двамата министри Петя Аврамова и Нено Димов имат вина за кризата с водата в Перник и може да им се търси отговорност за безстопанственост.

Ниското ниво на „Студена“ е било видно от числата, които се публикуват всеки месец на сайта на екоминистерството. Въпреки това едно и също количество за използване е одобрявано когато язовир „Студена“ е бил пълен 83,7% през юли 2018 г. и когато степента му на запълване е била едва 24,6% през октомври 2019 г. Разрешавало се е и подаване на вода към двата големи индустриални абоната – „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация Перник“. Два месеца след като Свободна Европа съобщи за това, министърът на околната среда Нено Димов беше арестуван и по-късно обвинен в умишлена безстопанственост, защото под разрешенията за ползване на вода стои именно неговият подпис.

Освен Димов за водната криза бяха обвинени двама души. Бившият управител на ВиК Перник е обвинен за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, защото според прокуратурата е допуснал загубите на вода по водопроводната мрежа на Перник да достигат 75%. Другият обвинен е бившата заместник-кметица на града Севделина Ковачева, защото въпреки че писмено е била уведомена от Витанов за силно намаляващата вода в язовир "Студена", не е предприела необходимите действия. Тя е била уведомена със същото писмо, изпратено до вече бившата кметица на града Вяра Церовска и до Общинския съвет на Перник.

Освен от Димов, Витанов и Ковачева, държавното обвинение не е потърсило отговорност от друг за водната криза на Перник.

Милионите за Перник

Повдигнатите обвинения обаче нямаше как да върнат водата на хората в Перник, които през януари и февруари бяха поставени пред реален риск водата в язовир „Студена“ да достигне мъртвия си обем, който не би трябвало да се използва, и да останат съвсем без вода. Затова правителството няколко пъти отпусна пари за решаване на проблема, които общо достигнаха около 55 млн. лева.

От тях 33 милиона бяха за ремонти. 2,7 млн. лева за ремонт на градската пречиствателна станция за питейни води и 30 млн. лв. за подмяна на „проблемни участъци“ от водопроводната мрежа в кварталите на Перник и малка част от канализационната мрежа. Поръчките за ремонти бяха възложени без конкурс в условията на извънредно положение на „Райкомерс конструкшън“, „ГБС - инфраструктурно строителство“ и „Гелак“ и изпълнението им трябва да приключи до края на 2020 г. Друга част от проектите бяха възложени на държавната фирма „Монтажи“, съобщи „Капитал“.

Освен това бяха отпуснати пари за водопровод от Мало Бучино до Перник, чиято цена беше 22 млн. лева без ДДС и целта му беше да подава вода към Перник от язовир "Бели Искър" докато „Студена“ се напълни достатъчно. Той беше построен от държавната фирма „Монтажи“ и пуснат в експлоатация в края на март след няколко аварии. Планът беше от „Студена“ да се ползват около 300 000 куб. м вода месечно, а новата тръба да довежда от София останалите необходими около 800 000 куб. м. През април и май обаче от „Студена“ беше използвана повече вода.

През април министърът на околната среда Емил Димитров каза, че съоръжението не може да се използва по план. Седмица по-късно се поправи и каза, че всъщност няма проблем с водопровода. Тогава Димитров намекна, че има нередности при използването на водата от ВиК Перник и съобщи, че е започнала проверка. Информация за нея обаче така и не беше изнесена, а запитванията на Свободна Европа останаха без отговор от МОСВ.

Водопроводът беше изваден от употреба на 16 юни, съобщи ВиК Перник – два месеца и половина след като по него започна да тече вода.

В крайна сметка язовир „Студена“ успя да се напълни и там, където преди пет месеца се виждаше изсъхнала напукана земя до хоризонта, сега има вода. Това се случи благодарение на снега и дъжда през последните месеци, но не и без помощта на няколко доброволци, които се заеха да запушат нерегламентираните отклонения на изворите, които се вливат в язовира, и да почистят губилищата в коритото на река Струма, за да има максимална проводимост за водата, която безпрепятствено да достига до „Студена“.

Сега предстои да бъдат възложени и започнати ремонтите на ВиК инфраструктурата в Перник, които ще бъдат финансирани с близо 79 млн. лева по европейската програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ и национално съфинансиране в размер на почти 12 млн. лева. Договорът за предоставяне на помощта беше подписан между ВиК Перник и МОСВ през август 2019 г., но първите обществени поръчки бяха обявени преди дни. Целият воден проект трябва да бъде завършен до март 2024 г.

Целта е да бъдат намалени загубите по водопроводната мрежа, които бяха посочени като една от причините за водната криза в Перник и остават проблем въпреки вече извършващите се ремонти с отпуснатите в разгара на водната криза пари. Няколко квартала на Перник са без вода въпреки отпадането на водния режим именно заради аварии или ремонти.

XS
SM
MD
LG