Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пенс няма да отстрани Тръмп, започва импийчмънт. ФБР предупреди за "въоръжени протести"


Представител на тактическия екип SWAT на ФБР
Представител на тактическия екип SWAT на ФБР

Демократите в Конгреса на САЩ започнаха в понеделник процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп за втори път. Обвинението срещу Тръмп е под условие - в случай че вицепрезидентът Майк Пенс и членовете на правителството не го отстранят от поста.

С резолюцията си демократите призовават Пенс да задейства 25-ата поправка в конституцията и да отстрани Тръмп от Белия дом. Републиканците блокираха гласуването веднага на резолюцията, която обвинява президента в "подбуждане към метеж" заради ролята в нахлуването на тълпа от негови привърженици в сградата на Конгреса миналата сряда.

Резолюцията посочва, че Тръмп е произнесъл реч пред своите привърженици малко преди нападението. Обвинението ще бъде гласувано от Камарата на представителите в сряда. След това то отива в Сената.

Малко по-късно Доналд Тръмп и Майк Пенс се срещнаха и дадоха знак, че президентът ще завърши мандата си, въпреки натиска за предсрочно отстраняване. Срещата в Овалния кабинет в Белия дом е първата между двамата след събитията в Капитолия от 6 януари, когато Пенс председателстваше сесията на Сената за утвърждаване на резултатите от изборите. Те бяха спечелени от демократа Джо Байдън, който трябва да встъпи в длъжност на 20 януари.

Медиите цитират представители на администрацията на Белия дом, че се е провел "добър разговор" и Пенс няма намерение да задейства 25-ата поправка. Тръмп също няма намерение да подаде оставка преди 20 януари.

В това време ФБР предупреди за възможни "въоръжени протести" в Съединените щати по повод церемонията по предаване на властта.

Федералното бюро за разследване, което е към Министерството на правосъдието на САЩ, цитира данни, според които "въоръжени протести" се подготвят във всичките 50 столици на американски щати.

В повечето щати, с изключение на Федерален окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон, откритото носене на оръжие е законно. Данните на ФБР са за подготвяни протести между 16 и 20 януари.

Пет са жертвите след нахлуването в Капитолия миналата седмица. ФБР вече арестува десетки и продължава издирването на останалите, нарушили законите.

Американските власти са получили информация за група, която призовава за "щурм" срещу щатски, местни и федерални съдилища. Групата също заплашва да "щурмува" правителствени сгради из цялата страна ако Байдън положи клетва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG