Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още партии искат гласуване по пощата. ГЕРБ настоява Радев да насрочи изборите по-бързо


В сряда президентът Румен Радев проведе консултации с три от партиите в мрежата на Мая Манолова "Изправи се.БГ"
В сряда президентът Румен Радев проведе консултации с три от партиите в мрежата на Мая Манолова "Изправи се.БГ"

Още три опозиционни партии предложиха на предстоящите парламентарни избори да има възможност за гласуване по пощата. “Движение 21” на Татяна Дончева, “Движение България на гражданите” и “Волт”, които са част от мрежата “Изправи се.БГ” на Мая Манолова, се срещнаха с държавния глава Румен Радев в сряда.

Те настояха възможността за гласуване по пощата да бъде предвидена не само за българите в чужбина, а и на територията на България, за да улесни избирателите в условията на епидемия от COVID-19.

В момента Радев провежда консултации по повод насрочване на парламентарните избори в пандемична обстановка. Срещата на трите партии с президента трябваше да бъде през уикенда, когато той обсъди темата с извънпарламентарната опозиция, но беше отложена по молба лидерите на формациите.

Във вторник, когато бяха срещите с парламентарните партии, управляващите отхвърлиха възможността за гласуване по пощата.

Румен Радев обяви, че подкрепя идеята, за да могат хората зад граница да гласуват въпреки ограниченията. От позицията на ГЕРБ обаче се разбра, че за целта са необходими промени в Изборния кодекс, каквито те не предвиждат. единствената планирана поправка е свързана с това хората, поставени под карантина, да могат да упражнят правото си на вот в мобилни урни.

Според председателя на "Движение България за гражданите" Димитър Делчев България е поръчала по-малко ваксини от страните в ЕС със сходно население, заради което няма гаранция, че всички членове на мобилните секции ще бъдат ваксинирани.

На този фон Народното събрание се събра на своето първо заседание за новата година след три седмици ваканция. Очаквано наближаващите избори се превърнаха в основна тема за депутатите.

От ГЕРБ призоваха президента да насрочи по-бързо датата за изборите, а БСП обяви, че времето на управляващите е изтекло и предстои промяна. В ДПС пък видяха предстоящите избори като най-важните от 1989 г. насам и коментираха, че от вотът зависи дали "ще се справим с вируса ГЕРБ".

“Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да се подготвят", призова председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и добави, че за управляващите не е важно коя точно ще е датата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG