Връзки за достъпност

Извънредни новини

Язовирите са пълни. Ситуацията след дъждовете се нормализира


Екипи на пожарната и МВР евакуираха хора от къщи край река Струма в близост до Благоевград
Екипи на пожарната и МВР евакуираха хора от къщи край река Струма в близост до Благоевград

Обстановката в страната след падналите дъждове се нормализира, каза при изслушването в парламента вътрешният министър Христо Терзийски. По искане на парламентарната група на ГЕРБ в четвъртък бяха изслушани и министрите на околната среда и водите, на енергетиката и на икономиката.

“Язовирите са пълни, за този сезон - учудващо пълни. Те бяха пълни и преди дъждовете, но никой не искаше да си го признае”, каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той определи случилото се като “аномалии”. “В река Струма имаше 20 кубика. В река Конска, която никой не знаеше, че съществува (надявам се повечето от вас) - 89. 100,150, а някъде и 200 кубика вода на квадратен метър се изляха във водосбора на тази река”, каза пред депутатите Димитров. Изпускането на язовир Студена ще продължи още седем дни. Няма язовири, които преливат неконтролируемо.

Остава частичното бедствено положение в Драгоман, Своге, Костинброд, в общините Симитли, Струмяни, Якоруда, Гоце Делчев, Перник, Радомир, както и в Нови Искър, квартал "Овча купел".

Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха в понеделник нивата на реките край София и Перник. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения.

Заради валежите още от неделя започна контролирано изпускане на язовир “Студена”, който само до преди малко повече от половин година бе в основата на водната криза в Перник.

Изпускането на язовир "Студена"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

Река Места скъса дига и заля къщи в един от кварталите на Хаджидимово във вторник. Водите са придошли внезапно през нощта. Разрушен е мост към село Блатска. Наложила се и евакуация на част от жителите.

В четвъртък Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите, министъра на вътрешните работи и министъра на енергетиката да извършат незабавни проверки, за да установят дали е възможно разливите на реките да са следствие на незаконен добив на инертни материали. Прокуратурата иска "компетентните органи да направят и анализ на обстановката в страната, поради продължаващите обилни валежи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG