Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правилно решение, но опасен прецедент. Шефът на Туитър защити блокирането на Тръмп


Джак Дорси
Джак Дорси

Блокирането на профила на американския президент Доналд Тръмп е „правилно решение“, но създава опасен прецедент. Това заяви изпълнителният директор на Туитър Джак Дорси в социалната мрежа.

Достъпът на държавния глава на САЩ до Туитър беше блокиран от компанията през миналата седмица заради речта на Тръмп във Вашингтон, предшествала нахлуването на негови поддръжници в сградата на Конгреса.

„Налагането на тези действия фрагментира обществения разговор. Те ни разделят. Създава се прецедент, който според мен е опасен [заради] властта, която дадено лице или корпорация има върху част от глобалния обществен разговор”, написа Дорси в Туитър.

Забраната предизвика много критики по целия свят, според които санкцията срещу Тръмп нарушава правото му на свободно изразяване. От своя страна Дорси определи блокирането на профила на президента като провал на Туитър в създаването на здравословна среда за общуване. Все пак той отбеляза, че сега компанията ще има възможност да преразгледа някои несъответствия в общите си правила.

По думите на изпълнителния директор на Туитър е много важно да бъде анализирана всяка потенциална вреда, която онлайн реч може да провокира в реалния живот извън мрежата.

Профилът на Доналд Тръмп има 88 милиона последователи, а от години той го използва като инструмент за отправяне на политически послания.

Аналогична стъпка по премахването на президентския акаунт предприеха Фейсбук и други социални мрежи. По този повод Джак Дорси уточни, че санкциите не са били съгласувани, а взаимно насърчени.

По-рано германската канцлерка Ангела Меркел коментира, че не частните компании, а законодателите в съответните страни трябва да взимат подобни решения за ограничаване на свободата на изразяване.

През последните години Туитър въведе редица мерки като предупреждения, етикети и ограничения за споделяне, за да намали нуждата от премахване на съдържание в платформата. Според Дорси тези мерки могат да насърчат „по-здравословни“ разговори и да намалят негативното влияние в социалните мрежи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG