Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е на опашката в ЕС по темп на ваксиниране срещу COVID-19


Спортна зала в Берлин е превърната в център за масова ваксинация.
Спортна зала в Берлин е превърната в център за масова ваксинация.

В началото на следващата седмица в някои области на България ще започне ваксинирането срещу COVID-19 на хората от т.нар. втора фаза. Това са работещите в социални заведения и в училища.

До сряда включително ваксини са поставени на 17 038 души от първа фаза, която включва работещите медици на първа линия срещу коронавируса. България използва засега ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna. Първият имунизиран беше министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който получи първата доза на 27 декември.

Това темпо на ваксиниране поставя България на последно място в Европейския съюз, показват данните в създадения от изследователи в Оксфордския университет портал за следене на коронавируса. Използвани са данните от официалните здравни власти на всяка от страните. За България данните са актуални към 14 януари, за повечето държави са към 13 януари.

За да могат да се правят сравнения, данните се преизчислени спрямо броя на населението и отразяват броя ваксинирани на всеки 100 души. Отчита се поставянето на първа доза за ваксините, които изискват по две.

Безспорен рекордьор в света е Израел, където вече всеки четвърти е получил ваксина. Към 14 януари официалните данни показват, че 23.66 на всеки 100 души в страната са ваксинирани. В Европа първото място е за Обединеното кралство, където 4.52 на всеки 100 души са ваксинирани. В рамките на Европейския съюз (ЕС) най-успешно се справя Дания с 2.04 на 100 души.

Отличниците

Държавите в ЕС се движат на три различни скорости. Най-напредналите в процеса на ваксинация вече са обхванали около или повече от 1 на всеки 100 души. След Дания се нареждат Италия - 1.47, Испания - 1.24, Словения - 1.18, Литва - 1.16, Естония - 1.02.

Унгария и Полша се движат веднага след отличниците и към 14 януари са постигнали ваксиниране на почти всеки един от 100 души. За Унгария данните са 0.99, а за Полша - 0.98. С малко по-бавни темпове Германия също е част от най-бързо ваксиниращите нации с обхванати 0.9 от всеки 100 души.

Тези страни изпреварват и средния темп на поставяне на ваксини за целия ЕС, който за момента е 0.87 на 100 души.

По средата

Втората група държави се справят по-бавно от средното, но вече са успели да постигнат имунизация над 0.5 на 100, т.е. повече от един на всеки двеста души. Данните за Хърватия са 0.84, Ирландия - 0.81, Швеция - 0.79, Австрия - 0.70, Португалия - 0.69, Кипър - 0.69, Чехия - 0.66, Латвия - 0.61.

Чехия допреди два дни беше на последно място в ЕС по темп на ваксиниране, но властите създадоха специални ваксинационни центрове и ускориха процеса. От петък започва да действа и специален сайт, на който гражданите могат да се записват за поставяне на ваксина.

В тази група са и съседите на България Гърция и Румъния. На юг вече са ваксинирани 0.62 на всеки сто, а на север - 0.8. Данните са към 13 януари.

Изоставащите

С много по-бавни темпове се движат останалите държави в ЕС. Това са Финландия с 0.42 на сто души, Франция - 0.38, Люксембург - 0.38, Малта - 0.32 и Нидерландия - 0.27. В България до момента са ваксинирани 0.25 от всеки сто души, показват данните на портала на Оксфордския университет.

Процесът на ваксиниране се различава в отделните държави заради няколко фактора - количеството заявени и получени ваксини, организацията на процеса на ваксиниране и желанието на населението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG