Връзки за достъпност

Извънредни новини

Туркменистан още не признава COVID-19, но използва билка срещу "белодробно заболяване"


Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов

Туркменистан продължава да е сред едва няколкото страни в света, които по официални данни остават незасегнати от пандемията от коронавирус, обявена от Световната здравна организация (СЗО) през март 2020. Подобно на Северна Корея и някои островни държави в Тихия океан, азиатската република досега не е обявила нито един случай на заразен с COVID-19.

Въпреки това властите в източната провинция Лебап са инструктирали работещите в държавните институции, училищата и лечебните заведения да носят задължително със себе си аптечки, като са предвидени и глоби за неспазване на нареждането.

Освен медицински маски, ръкавици и дезинфектант, аптечките трябва да съдържат и сироп от женско биле. Тази билка има отхрачващо действие, но засега не е доказан ефект от нея срещу коронавирусна инфекция. Местните власти обаче препоръчват използването на билката срещу евентуално „белодробно заболяване“.

В края на миналата година, президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов направи изявление по телевизията, в което съобщи за „големите способности“ на билката да предпазва от коронавирусна инфекция.

През март 2020 г. той препоръча каденето със зърнеш и дори яденето на паста с черен пипер като мерки за превенция. Училищата пък бяха инструктирани да включат в учебните си програми книгата на президента „Лечебните растения на Туркменистан“.

Независимо, че Бердимухамедов е с медицинско образование, страната провежда системна политика на отричане по отношение на пандемията от COVID-19. Споменаването на думата „коронавирус” в медиите дори беше забранено, а мерките за превенция бяха въведени едва след посещение на мисия на СЗО през миналия юли. Нуждата от носене на маски обаче беше публично обяснена с високата концентрация на прахови частици във въздуха, а не с опасността от заразяване.

През август СЗО изрази загриженост заради увеличаването на случаите на пневмония със симптоми, подобни на COVID-19 в Туркменистан и безуспешно призова местните власти да започнат масово тестване за вируса. Независимо от признаците за огнища в затвори, училища и високия брой на заразени в съседните страни, ръководената от Бердимухамедов страна продължава да отрича, че е засегната от пандемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG