Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън представи план за 1,9 трилиона долара за стабилизиране на икономиката


Джо Байдън
Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън предлага пакет от мерки на стойност 1,9 трилиона долара за овладяване на пандемията от коронавирус и стабилизиране на икономиката, предадоха световните агенции.

Те включват ускоряване на кампанията по ваксиниране на населението и осигуряване на финансова помощ на граждани, местни власти и бизнеси, които се борят с продължителните икономически последици от здравната криза.

Целта на Байдън е 100 дни след встъпването му в длъжност да бъдат направени 100 млн. ваксинации, като същевременно се работи и за отваряне на повечето училища до началото на пролетта.

Успоредно с това, ще бъде осигурен пореден етап от помощи за стабилизиране на икономиката.

Преходният екип на Байдън обяви в изявление, че действията на двете партии в Конгреса през декември са били стъпка в правилната посока, но това е било само авансово плащане.

“В надпревара сме с времето и при липса на допълнителна правителствена помощ икономическата и здравната криза може да се влошат през следващите месеци. Училищата няма да са в състояние да отворят отново при безопасни условия, а ваксинирането ще остане все така бавно”, се казва още в изявлението.

Планът на Байдън предвижда помощи под формата на директни плащания от 1400 долара за американците. 160 млрд. долара са предвидени за програмата по ваксиниране, 170 млрд. за отваряне на училищата и 1 трилион за пряка помощ, включваща и помощи за безработни.

Новата администрация на Байдън ще встъпи официално в длъжност на 20 януари.

XS
SM
MD
LG