Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК ще обсъди възможността за заснемане на преброяването на бюлетините


Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обсъди идеята за заснемане или излъчване онлайн на броенето на бюлетините по време на парламентарните избори на 4 април. Това стана ясно от думите на говорителя на комисията Таня Цанева в четвъртък.

Аргументът й е, че в Изборния кодекс не е записано нито че може, нито че не може да се излъчва пряко целият процес. Пред Нова телевизия тя обясни, че изборната администрация ще обсъди дали да се приложи подобна мярка.

Искането за заснемане на процеса по отчитане на гласовете беше лансирано от почти всички опозиционни партии по време на консултациите с президента в изминалата седмица.

"Ще обмислим дали това няма да създаде определен хаос в секцията, когато 10-15 души снимат и дали ще се запази тайната на вота", коментира говорителят на ЦИК.

Говорителят изрази скептицизъм както за предложението на извънпарламентарната опозиция за гласуване по пощата, така и за разкриване на повече секции в чужбина. По думите й гласуването по пощата не е достатъчно сигурно, защото е в неконтролирана среда, а броят на секциите в чужбина зависи и от волята на съответните държави.

Така или иначе обаче възможността за вот по пощата беше отхвърлена от управляващите, които на няколко пъти заявиха, че няма да внесат предложения за промяна на изборния закон. Преди ден от ГЕРБ казаха, че дори някоя от останалите партии в парламента да инициира промени, мнозинството ще гласува против тях.

Говорителката на ЦИК обясни още, че комисията препоръчва на партиите да излъчат по-голям от обичайното брой членове на секционните комисии, за да може в изборния ден да се сменят, ако има нужда. Именно членовете на секционните комисии са тези, които са заети най-тясно с организацията на изборите, защото провеждат гласуването и отчитат резултата.

Друга препоръка на ЦИК е да се подбират хора, които са ваксинирани или вече преболедували от COVID-19. Общо за всички секционни комисии в страната са необходими 130 хил. души.

В четвъртък държавният глава Румен Радев насрочи редовните парламентарни избори за 4 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG