Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преводи за над $500 хил. към крайнодесни в САЩ са засечени преди щурма на Капитолия


Агресивни привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари
Агресивни привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на 6 януари

Плащания в криптовалута на стойност над 500 хиляди долара са направени до 22 виртуални портфейла, които принадлежат на крайнодесни активисти, предаде Ройтерс. Плащанията са извършени преди щурма на американския Конгрес миналата седмица. Това съобщи „Чейнанализис“ – компания за анализи в сферата на криптовалутите.

Плащанията на стойност 28,15 биткойна са извършени от френски дарител, за когото се съобщава, че е починал компютърен специалист. Трансакцията е извършена на 8 декември – само месец преди нахлуването на няколкостотин души в Капитолия.

„Чейнанализис“ е стартъп компания, която специализира в противодействието на пране на пари и измами с криптовалути. Оттам съобщават, че разполагат с доказателства, които свързват крайнодесни групи с въпросната трансакция на биткойни, предаде БТА. Американските власти разследват дали даренията са свързани с нахлуването в сградата на Конгреса.

Ник Фуентес и неонацисткият уебсайт „Дейли Стормър“ са сред тези, за които се твърди, че са получили дарения от биткойн акаунта, свързан с френската криптовалутна борса. Профилът на Фуентес в Ютуб беше спрян през февруари 2020 г. заради реч на омразата. Той е най-големият бенефициент на дарението – преведени са му 13,5 биткойна или 250 хиляди долара. Фуентес беше забелязан пред Капитолия в деня на размириците.

ФБР се опасява от атаки на 20 януари

От ФБР са загрижени от призиви за насилие на планираните протести преди встъпването в длъжност на избрания президент Джо Байдън на 20 януари. Бюрото следи за „големи онлайн дискусии“, които призовават за въоръжени протести, заяви директорът му Кристофър Рай.

Този тип комуникации в социалните мрежи ще бъдат анализирани, за да се определи дали представляват сериозна заплаха. „Загрижени сме от потенциала за насилие при планираните протести в окръг Колумбия и в столичните сгради през следващите няколко дни“, каза Рай.

Той отбеляза, че двеста души са заподозрени в планиране на събития по модела на размириците в Капитолия миналата седмица. Рай предупреди всеки, който планира подобни действия, да очаква посещение от агенти на ФБР. Оттам призоваха полицията в цялата страна да бъде в повишена готовност за екстремистка дейност и да споделя всякаква информация за евентуални заплахи.

Репетицията за церемонията, насрочена за неделя, беше отложена заради опасения за сигурността, предаде Ройтерс.

Новоизбраният президент Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис ще положат клетва на традиционната церемония по встъпване в длъжност на 20 януари. Тогава се очакват мащабни протести във Вашингтон и цялата страна, като не се изключват опити за нови атаки срещу държавни сгради. Нахлуването в Капитолия миналата седмица взе живота на петима души, сред които на един полицай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG