Връзки за достъпност

Извънредни новини

Американският здравен министър подаде оставка


Министърът на здравеопазването на САЩ Алекс Азар подаде оставка. В писмо от 12 януари до президента Доналд Тръмп той осъжда нападението на американския Конгрес и официално обявява, че напуска поста, съобщи Асошиейтед прес.

В писмото си Азар казва, че ще освободи позицията по обяд на 20 януари, когато избраният за президент Джо Байдън встъпи в длъжност.

“Атаките срещу Капитолия бяха щурм срещу нашата демокрация и срещу традицията за мирно предаване на властта, която САЩ въведоха първи в света”, посочва министърът.

На 7 януари стотици агресивни поддръжници на настощия президент Доналд Тръмп разкъсаха загражденията и полицейския кордон и нахлуха в сградата на американския парламент, чупейки врати и прозорци. Щурмът на Капитолия стана причина за смъртта на петима души.

“Призовавам Ви да продължите да осъждате недвусмислено всяка форма на насилие, да настоявате никой да не се опитва да наруши церемонията по встъпване в длъжност във Вашингтон или където и да било другаде, и да продължите да подкрепяте безрезервно мирното и организирано предаване на властта на 20 януари“, пише Азар.

В писмото си от две страници той изрежда постиженията на правителството, включително бързото разработване на ваксини и терапии срещу коронавируса, които „действията и риториката след изборите заплашват да опетнят“.

По-рано новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че възнамерява да открие хиляди центрове за ваксиниране, за да ускори ваксинационната кампания в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG