Връзки за достъпност

Извънредни новини

Наследникът на Меркел. Армин Лашет е новият лидер на ХДС


Армин Лашет
Армин Лашет

Премиерът на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет беше избран в събота за наследник на Ангела Меркел начело на Християндемократическия съюз (ХДС), съобщиха световните агенции. За Лашет са гласували 571 от общо 1001 партийни делегати.

Лашет заема мястото на германския канцлер Ангела Меркел, която оглавява ХДС повече от 15 години. Той застава начело на партията в решителен момент – няколко месеца преди парламентарните избори в Германия, които ще се проведат през септември. Лашет ще бъде и най-вероятният кандидат за следващ канцлер на страната.

Самата Меркел обяви, че няма да се кандидатира за канцлер при изборите на 26 септември тази година. Още през 2018 г. тя се оттегли от лидерския пост в партията си. Тогава на мястото ѝ беше избрана Анегрет Крамп-Каренбауер, но тя не успя да се наложи на поста и се оттегли месеци след избора си.

За 59-годишния Лашет се смята, че се придържа в голяма степен към прагматичния центризъм на Меркел. През 2017 г. той успя да осъществи изборен пробив и беше избран за регионален премиер на традиционния ляв бастион в Германия Северен Рейн-Вестфалия.

По време на провеждания за първи път онлайн партиен форум на ХДС за лидерския пост се бориха трима души. Освен Лашет претенденти за стола на Меркел бяха богатият корпоративен адвокат Фридрих Мерц и външнополитическият експерт Норберт Рьотген.

Всеки от тях имаше по 15 минути, за да се представи на делегатите, сред които има министри, партийни функционери и служители на изборни длъжности.

Мерц, който е на 65 години, е стар противник на Ангела Меркел. Той се обяви за по-консервативен курс на партията. Това беше вторият му опит да спечели лидерския пост в ХДС, след като през 2018 г. загуби със съвсем малка разлика от отиващия си лидер Анегрет Крамп-Каренбауер.

Рьотген пък оглавява парламентарната комисия по външна политика. Той беше и министър на околната среда - длъжност, от която Меркел го уволни през 2012 г. след като той загуби изборите в Северен Рейн-Вестфалия. Рьотген се определяше като кандидат на "съвременния център" и поставяше ударението върху теми като борбата с климатичните промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG