Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обмисля се връщането на три випуска към присъствено обучение


Здравният министър Костадин Ангелов
Здравният министър Костадин Ангелов

Ако заболеваемостта от коронавирус в България продължи да спада, властите обмислят да върнат към присъствена форма на обучение част от класовете. Това стана ясно в неделя от думите на здравния министър Костадин Ангелов, който посети заедно с премиера Бойко Борисов град Раковски.

Обмисля се от 4 февруари три класа, от 5-ти до 12-и, да се завърнат присъствено в училище, ако показателите разрешават това, обясни той.

Ангелов допълни, че в понеделник предстои да разговаря по темата с министъра на образованието и ще бъде взето решение кои класове точно ще се върнат в училищата.

Според обясненията на министъра засега се обмисля това да са паралелки от 5 до 12 клас. Към присъствено обучение може би ще мине 7 клас, който е най-важен, заради кандидат-гимназиалните изпити след него. Другият клас е 12-и, заради предстоящите изпити за висши учебни заведения. Властите ще изберат и кой друг от випуските да се върне към присъствие в училище – това ще бъдат или настоящите осмокласници или петокласниците.

Заради намалялата заболеваемост от COVID-19 преди ден влязоха в сила облекчения на ограничителните мерки. От 16 януари се разрешават присъствени приравнителни изпити при преместване на ученик и изпити за определяне на срочна оценка на ученик с повече от 25% отсъствия по даден предмет. Във висшите училища са разрешени държавните изпити и защити на дипломни работи.

Възстановява се и плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG