Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един за всички, всички за един. Десетимата непалци, изкачили първи К2 през зимата


Групова снимка на непалците, които се отправят към К2 за първото зимно изкачване. Десетима от хората на тази снимка успяват.
Групова снимка на непалците, които се отправят към К2 за първото зимно изкачване. Десетима от хората на тази снимка успяват.

В 17 часа на 16 януари 2021 г., огрени от жарко слънце, въпреки вятъра и минусовите температури, няколко алпинисти от Непал спират на 10 метра от втория по височина връх в света К2. Десетимата катерачи от различни отбори се изчакват, за да извървят заедно последните крачки до единствения от 14-те осемхилядника, останал непокорен през зимата.

Нирмал Пурджа - Нимсдай, Мингма Давид Шерпа, Мингма Тензи Шерпа, Гелие Шерпа, Пем Чхири Шерпа, Дава Темпа Шерпа, Мингма Гиаеле Шерпа, Дава Тенжинг Шерпа, Килу Пемба Шерпа и Сона Шерпа са имената им.

"Това е велико постижение в историята на алпинизма, това е добър пример за отборна работа. Благодаря на планината, че ни позволи това изкачване. Ако планината те допусне, никой не може да те спре", написа организацията Seven Summit Treks във Facebook от името на участниците в експедицията, минути след успешното изкачване на върха.

К2 е висок 8611 м.
К2 е висок 8611 м.

Достигането на К2 през зимата е една от целите, която от десетилетия се изплъзва на множество алпинисти от целия свят. Върхът, висок 8611 м., е с 237 м. по-нисък от Еверест, но е най-смъртоносният от всички осемхилядници. Опитите за изкачването му през най-трудния сезон започват още през 1987 г., но нито един от 30-те опита, правени през декември, януари или февруари, не е успешен.

К2 се намира в планинската верига Каракорум, част от Хималаите. През зимата рискът от лавини е много висок, силни ветрове развиват скорост до 200 км/ч, а температурите достигат -50 градуса. Самият връх се смята за изключително труден за изкачване и е получил прякора "убиецът" заради броя на катерачите, които са загинали в подножието му. 84 алпинисти са загубили живота си в опит да изкачат К2, а досега само 306 успешно са стигнали до върха. За сравнение, 6 507 души са били на най-високия връх в света Еверест.

Единият от отборите, успешно изкачили К2 през зимата
Единият от отборите, успешно изкачили К2 през зимата

По тези причини е и изключително подходящо, че първият отбор, успешно изпълнил едно от най-сериозните предизвикателства в Хималаите, се състои изцяло от непалци. От десетилетия местните помагат на алпинисти от Европа и Северна Америка при покоряването на върхове и поставянето на рекорди без да получават никакво признание. Често шерпите, както се нарича етническата група на хората, които живеят в южен Непал, износват товара, строят лагерите, опъват въжетата, за да могат много по-добре екипираните и подпомагани от спонсори западни алпинисти да запишат поредното постижение като свое.

Този път обаче е различно. Над 50 алпинисти участват в една от най-големите международни експедиции за зимно изкачване на K2. Сред тях е българинът Атанас Скатов, както и катерачи от Великобритания, Нидерландия, Полша, Гърция, Испания, Словения, Румъния, Швейцария, Италия, Чили, Финландия и САЩ.

Докато другите се отказват на различни етапи от изкачването през изминалата седмица, десетимата непалци успяват, доказвайки уменията и силата на шерпите от Хималаите. Разбира се, случайни хора в тази експедиция няма и всеки от чужденците е заслужил мястото си. Но условията по пътя към К2 през зимата са толкова тежки, че ключова роля за успеха на непалците изиграва именно отборната работа и отричането на егото, типично за алпинистите на това ниво.

Нирмал Пурджа - Нимсдай
Нирмал Пурджа - Нимсдай

Десетимата първоначално са от 3 съревноваващи се отбора. Водач на единия е 38-годишният Нирмал Пурджа, известен с прякора си Нимсдай, който придоби световна известност, когато през 2019 г. изкачи всички 14 осемхилядника само за 6 месеца. За да плати за експедицията си, той апотекира къщата си и стартира кампания за събиране на средства на сайта GoFundMe.

Лидер на другия отбор е Мингма Гиаеле Шерпа – дългодишен планински водач в Хималаите, който е бил на Еверест 5 пъти. Неговият отбор получава около 300 евро от непалското министерство за ескедицията, но успява да събере над 4000 долара от своята кампания на сайта GoFundMe.

Мингма Гиаеле Шерпа, известен като Мингма Джи
Мингма Гиаеле Шерпа, известен като Мингма Джи

От средата на декември двата непалски отбора са в района на базовия лагер на К2, като на няколко пъти се изкачват до Лагер 1, 2 и 3, за да ги построят и да опънат въжетата по пътя към върха. Времето постоянно е техен противник. Те дори преживяват една буря, която разрушава и отнася Лагер 2 и счупва голяма част от екипировката им.

Затова двата отбора се обединяват и разпределят задълженията по опъването на въжетата до Лагер 4 и от там до върха. Към тях се присъединява и Сона Шерпа, който е бил член на третия отбор Seven Summit Treks.

Сона Шерпа на К2
Сона Шерпа на К2

На 5 януари преди да напуснат окончателно базовия лагер за опита за изкачване на върха, всички непалци от трите различни отбора са събират в традиционна за шерпите молитвена церемония.

"Беше много студено и ветровито! Все пак беше страхотно да видим всички членове от различни отбори да се молят на Бога на планината заедно", пише Нимсдай в Инстаграм след събирането.

"Обещавам, че най-трудният, последният и най-големият алпинистки подвиг – К2 през зимата – ще принадлежи на непалците. Всички 13 осемхилядника са изкачени през зимата от международната катерачна общност, така че би било страхотен подвиг за непалската катерачна общност да напише история. Няма да напусна базовия лагер, докато мисията не бъде изпълнена. Справедливостта ще бъде постигната и мисията ще бъде изпълнена", допълва още Нимсдай.

Обединявайки сили десетимата шерпи успяват да постигнат успех. Разпределят си задачите и за 48 часа единият от отборите качва необходимия товар от 35 кг. до Лагер 3 на 7350 м надморска височина, а другите осигуряват въжетата до 7600 м. Още преди финалния напън за качване на върха в 1 часа през нощта на 16 януари, те си обещават, че ще се съберат преди върха. За да няма по-пръв сред първите, изкачили К2 през зимата.

"Надявам се да стоим на върха заедно", казва Нимсдай, който е лидер на водещия отбор към върха, които разпъват въжетата по последната отсечка. Така и става. Видео, заснето от Сона Шерпа, го показва броени метри преди върха да се снима на фона на гледката, чакайки сънародниците си.

С груповия си подвиг десетимата непалци не само че пребориха стихиите, които очакват катерачите през зимата на К2, но и оставиха уникална следа в историята на алпинизма. Те поставиха отбора преди себе си, защото шерпите разбират планината достатъчно, че да знаят, че поотделно тя нямаше да ги допусне.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG