Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус загуби домакинството на Световното първенство по хокей


Александър Лукашенко (вляво) и президентът на Международната федерация по хокей на лед Рене Фазел по време на среща в Минск на 11 януари 2021 г.
Александър Лукашенко (вляво) и президентът на Международната федерация по хокей на лед Рене Фазел по време на среща в Минск на 11 януари 2021 г.

Беларус няма да е домакин на Световното първенство по хокей на лед през май и юни 2021, съобщиха от международната федерация.

Решението идва след нарастващ натиск от европейски държави и спонсори за лишаването на страната от това домакинство заради продължаващите репресии в страната след президентските избори миналата година. Протестите срещу режима на Александър Лукашенко продължават повече от 5 месеца и са съпроводени от арести на хиляди участници в тях.

В страната има "проблеми със сигурността, които са извън контрола на Международната федерация по хокей на лед“, пише в съобщение за медиите, с което институцията се мотивира за решението си.

Световното първенство трябва да се проведе между 21 май и 6 юни тази година, като Латвия е домакин на събитието наравно с Беларус. С отстраняването на Минск федерацията ще търси други варианти, като не се изключва Латвия да поеме домакинството сама.

Миналата седмица петиция срещу провеждането на турнира в Минск беше подписана от над 45 хиляди души. Чешкият производител на коли „Шкода“ и други спонсори на събитието заявиха, че няма да спонсорират тазгодишното първенство, ако то се състои в Беларус.

Протестите срещу домакинството в Минск бяха свързани и с опасения, че Беларус няма да може да проведе първенството при спазване на епидемичните мерки.

Решението е взето след проверка на международната федерация, включваща срещи с правителството в Минск и с независими експерти.

Лидерката на беларуската опозиция Святлана Циханоуска (Svyatlana Tsikhanouskaya) определи решението като „много мъдра стъпка – да се подкрепят човешките права и честния спорт, а не да се сътрудничи с режима в Беларус“.

Миналият месец Международният олимпийски комитет забрани на президента на Беларус Александър Лукашенко да присъства на Олимпийските игри в Токио заради проявена от властите дискриминация срещу беларуски спортисти.

Известни беларуски състезатели, включително олимпийската баскетболистка Елена Левчанка и десетобоецът Андрей Краучанка, бяха арестувани за участие в протестите срещу Александър Лукашенко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG