Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сарая на Доган го узаконява някой друг". Иска ли ГЕРБ да спаси незаконна постройка на "Росенец"?


Христо Иванов е бутан от гардове на НСО по време на акцията му на плажа на "Росенец" през юли 2020. Зад гърба му се вижда обявената впоследствие за събаряне незаконна двуетажна постройка.
Христо Иванов е бутан от гардове на НСО по време на акцията му на плажа на "Росенец" през юли 2020. Зад гърба му се вижда обявената впоследствие за събаряне незаконна двуетажна постройка.

Депутати от ГЕРБ непосредствено преди коледната си ваканция са внесли в парламента законопроект, с който целят узаконяването на незаконна постройка на плажа в парк „Росенец“, обявена за събаряне от община Бургас. Това обяви преди ден съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в свое включване на живо във Фейсбук от крайбрежната ивица до луксозния имот, ползван от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

Именно след негова акция на това място през юли 2020 прокуратурата, строителният контрол и местните власти започнаха серия от проверки, установили множество нарушения, включително и незаконно построена двуетажна сграда на самия плаж. Впоследствие община Бургас издаде заповед за събарянето ѝ, която беше обжалвана от арх. Калин Тихолов – проектант на имота на Доган и представител на една от фирмите собственици на земята.

Междувременно на 18 декември 2020 г. осмина народни представители от ГЕРБ, сред които и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, внасят проект с промени в Закона за рибарството и аквакултурите. През преходните и заключителните му разпоредби всъщност те прокарват поправка на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанищата. Новата редакция предвижда вече построени сгради за сезонно ползване, които граничат с рибарски или специализирани пристанища, да не подлежат на премахване.

Тъй като незаконната постройка на плажа в парк „Росенец“ граничи с яхтеното пристанище към лятната резиденция на Ахмед Доган, Христо Иванов предположи в понеделник, че депутатите от ГЕРБ искат да прокарат законова вратичка за спасяване на сградата, обявена за събаряне. По думите му управляващите вероятно ще твърдят, че искат да узаконят рибарски селища, но „целта на това действие не са рибарите, целта на това действие е този тук рибар, който от 30 години поне лови риба в мътната вода на българската политика“.

Към законопроекта липсват мотиви, тъй като той се прокарва чрез поправка в друг закон – практика, която се превърна в трайна тенденция в мандата на този парламент.

По този повод Свободна Европа потърси във вторник по телефона Вежди Рашидов с молба за коментар. Той обаче не успя да си спомни подробности за подписания от него законопроект, но предположи, че текстовете са минали с процедура по съгласуване през ръководената от него комисия. На въпрос дали е вярно, че с колегите му от ГЕРБ целят да узаконят обявената за събаряне постройка на плажа в „Росенец“ Рашидов категорично отрече.

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

„Нищо общо с това. Аз смятам, че този хотел – или хотел ли е, не го знам какво е, дворец ли е – нито съм ходил, нито съм го виждал, но явно това е дело на богати хора и, който го е узаконил, да си носи отговорността“, заяви депутатът като имаше предвид резиденцията на Доган.

На последвалата молба да уточни каква тогава е целта на предлаганата законова поправка, Рашидов отвърна: „Рибарството и аквакултурите – не вярвам да е направен специален закон за „Росенец“. […] „Сараят на енергетика Доган го узаконява някой друг – има си общини, общински съвети, така че там питайте. Аз не знам кой е позволил да го построят, но не съм човекът, който да разбира от това“, добави бившият културен министър.

По думите му предлаганите от ГЕРБ законодателни промени вероятно просто са били съгласувани от него като председател на културната комисия в парламента, „защото сигурно някъде там попадат и паметниците на културата, стари халета“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG