Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още 30 млн. лева. БАБХ отвори възможност за наливане на още пари в познати фирми


БАБХ крие местоположенията на мобилните инсинератори. Разследването "Война за трупове" показа, че при обезвреждането на животински отпадъци не се спазват основни санитарно-хигиенни изисквания.
БАБХ крие местоположенията на мобилните инсинератори. Разследването "Война за трупове" показа, че при обезвреждането на животински отпадъци не се спазват основни санитарно-хигиенни изисквания.

В края на 2020 г. Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) е сключила анекси за удължаване на договорите за обезвреждане на животински отпадъци за още две години с фирмите “Син кръст 2016” и “Еко БГ-СЖП”. Новото име на “Син кръст 2016” е “ИДДД Логистик”.

За последните три години двете фирми са получили от БАБХ поръчки за близо 60 млн. лв. С новите договори се отваря възможност за договори за още 30 млн. лв. до края на 2022 г. Причината е решение на Европейската комисия за удължаване на срока на одобрената държавна помощ.

Възможност за усвояване на още 30 млн. лв.

През 2014 г. Европейската комисия (ЕК) прие регламент, който позволява на България да подпомогне обезвреждането на животински отпадъци с 90 млн. лв. в периода 2015-2020 г. До края на миналата година БАБХ изхарчи за това близо 60 млн. лв.

В началото на декември ЕК удължи срока за прилагане на схемата за държавна помощ с още 2 години. Това означава, че през следващите 24 месеца Агенцията ще може да насочи остатъка от 30 млн. лв. към двете фирми, с които е подписала анекс

“Непредвидените” обстоятелства

От години темата за обезвреждане на животински отпадъци с т.нар. мобилни инсинератори е табу за БАБХ. От агенцията многократно са отказвали информация как контролират тази дейност, защо за нея се харчат толкова големи суми и защо се крие капацитетът на инсталациите за обезвреждане.

Новите анекси са сключени без предварително обявление и без възможност за обжалване. Законът за обществените поръчки (ЗОП) предвижда публичните възложители да могат да прилагат процедура на договаряне без предварително обявление само в определени случаи. Договорите на двете фирми изтекоха на 31 декември, а обяснението за тяхното продължаване без обявление е, че са възникнали “непредвидени обстоятелства”.

От публичната информация става ясно, че под “непредвидени обстоятелства” чиновниците имат предвид и факта, че не са обявили редовна обществена поръчка през миналата година. По закон те са длъжни да провеждат обществените поръчки планово и предварително, като предвиждат и евентуалното им удължаване във времето заради процедури по обжалване.

“Сключените в края на 2020 г. анекси са пример за продължаване на порочните практики на БАБХ и илюстрация на ново фрапантно нарушение на принципите на ЗОП и на конкретните му разпоредби”, коментира за Свободна Европа адвокат Лора Георгиева от Антикорупционния фонд (АКФ).

Според нея документацията по обществената поръчка не допуска удължаване срока на поръчката, което само по себе си означава, че “срокът не може да бъде удължен на цитираното от БАБХ основание”.

От АКФ коментират още и т.нар. „непредвидени“ обстоятелства, които са посочени като аргумент за удължаване на договора. Според БАБХ “непредвидено” е: удължаването срока на Регламента на ЕС, който допуска наличието на нотифицирана държавна помощ в областта на обезвреждане на животински отпадъци; отпускането на допълнителни средства от Държавен фонд “Земеделие” и промяната в името на изпълнителя “Син кръст 2016” ЕООД.

“Тези обстоятелства категорично не представляват обстоятелства от непредвидено естество, които разумният и добросъвестен възлагащ не е могъл да предвиди”, каза адвокат Георгиева от АКФ.

Кои са двете фирми

Финансовият възход на фирмите, които работят по обществените поръчки за обезвреждане на животински отпадъци, е видим от отчетите им в Търговския регистър.

Фирмата „Син кръст 2016“ е регистрирана през 2015 г. До средата на 2020 г. нейни собственици са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров. Според Търговския регистър Лазаров е бил управител още на “ВОЛФ-96”, представител на ДИТЦ и “Чистота София”. Името на Лазаров стана известно покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирмата-концесионер “Новера”.

През юни 2019 г. дъщерите на собствениците на “Син кръст” честитиха рождения ден на премиера като публикуваха снимка с него от дома му и с думите: "

Обичаме те и винаги ще бъдеме до тебе Благодарим ти за всичко и че и ти винаги си с нас и не ни оставяш !!!".

До този момент “Син кръст 2016” е получила от БАБХ близо 35 млн. лв. От средата на 2020 г. “Син кръст 2016” е с нов собственик и сменено име.

“Еко БГ СЖП” е основана през февруари 2015 г. със 100 лв. капитал. В годината на създаването си отчита приходи от 18 хил. лв. Фирмата започва да работи по договор за обезвреждане на отпадъци с БАБХ от края на 2017 г. и още на следващата година отчита печалба от над 2 млн. лв.. Това е над 330 пъти повече в сравнение с 2017 г., когато е декларирала печалба от 6 хил. лв. До този момент “Еко БГ СЖП” е получила за изгаряне на трупове над 8 млн. лв. и има действащ договор за близо 14,5 млн. лв.

Недосегаема ли е Агенцията по храните?

Преди две години прокуратурата обяви, че ще провери всички документи по обществените поръчки, договорите по процедурите за пряко договаряне с фирмите, собственици на мобилни инсинератори, извършените плащания, как се упражнява контрола, както и какъв е капацитета на инсталациите. И до този момент от прокуратурата не дават каквато и да била информация, свързана с мобилните инсинератори.

В отговор на въпроси на Свободна Европа от Агенцията за обществени поръчки казаха, че ЗОП "допуска изменение на договор за обществена поръчка, когато промените са предвидени в документацията на обществената поръчка и в договора (т.е. преди откриване на процедурата, с която е избран изпълнителят на договора и са предварително известни на всички участници)". От агенцията обясняват, че "АОП няма правомощия да извършва контрол на възложителите при планирането и обявяването на обществени поръчки, както и относно последващото изпълнение на възложените договори".

Свободна Европа изпрати въпроси и до Агенцията по храните, но до този момент няма отговори.

XS
SM
MD
LG