Връзки за достъпност

Извънредни новини

И от България дойдоха призиви за санкции срещу Русия заради ареста на Навални


Протестиращи в различни градове на Русия издигат плакати с искане за освобождаване на Алексей Навални.
Протестиращи в различни градове на Русия издигат плакати с искане за освобождаване на Алексей Навални.

Група от девет популярни българи разпространи апел до държавните институции и политическите партии да осъдят репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални. Призивът им е България и нейните съюзници в НАТО и ЕС "да предприемат ефективни мерки, включително санкции, в подкрепа на демокрацията в Русия и на борците за нея в тази голяма страна".

Апелът е подписан от бившия военен министър (1999-2001) Бойко Ноев, преподавателите по политически науки Даниел Смилов, Евгений Дайнов и Румяна Коларова, бившия депутат и журналист Асен Агов, журналиста Веселин Дремджиев, бившия посланик на България в Русия Илиян Василев. Заедно с тях е и Христо Грозев, основен автор в разследването за отравянето на Алексей Навални, което разкри участие на агенти на Федералната служба за сигурност на Русия.

На 15 декември на страницата си във Фейсбук Навални нарече Христо Грозев "истински Шерлок Холмс" и "главния автор на разследването".

В неделя вечер Навални се прибра в Москва от Германия и беше арестуван веднага. Той кацна с полет от Берлин, където се възстановяваше след опита за отравянето му с Новичок, за който обвинява Кремъл. Навални ще прекара в ареста още поне 30 дни, след решение на съдебно заседание, което се проведе в сградата на полицията, а не в съдебна зала.

"Арестът на Алексей Навални, който обвини самия Путин в посегателствата срещу него, не трябва да остане без последствия. Всякакво примирение с този факт само ще насърчи властта в Кремъл да си повярва, че силите на мрака, били те в самата Русия или проектирани в различни части на света, ще надделеят", се казва в писмото.

България реагира на ареста на Навални още в неделя вечерта, когато министърката на външните работи Екатерина Захариева призова в Туитър за освобождаването му. В понеделник премиерът Бойко Борисов коментира в профила си във Фейсбук, че арестът на Навални застрашава сигурността му.

"В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията”, написа Борисов.

Досега две политически сили в България са реагирали на ареста на Навални. И двете са извънпарламентарни.

В понеделник "Демократична България" на Христо Иванов и Атанас Атанасов осъда случая и призова правителството и президентът да настояват Европейският съюз и НАТО да наложат "ограничителни мерки на Русия във връзка със случая".

Също в понеделник "Републиканци за България" на Цветан Цветанов осъди ареста и призова за "последващи действия за защита на базисните човешки права", защото "демократично мислещите граждани на Руската федерация имат нужда от подкрепа, за да се чуе по-силно гласът им и притеснението на Кремъл да се засили".

Евродепутати призоваха във вторник за засилен натиск срещу Кремъл и нови санкции срещу Русия. На този фон Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални публикува видео разследване за предполагаем "дворец на Путин", което вече има десетки милиони гледания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG