Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Естествен и самостоятелен". Депутатите приеха закон за българския жестов език


След години настояване глухата общност убеди управляващите да приемат Закона за българския жестов език. Той вече има статут на естествен и самостоятелен език.

“Безкрайно горди сме, че ние, глухите хора, можем да бъдем равнопоставени в българското общество”, каза пред Свободна Европа Иван Бургов, който миналата година беше избран за "Застъпник на годината" в класацията "Човек на годината".

За глухите ученици в училищата ще се въведе специален учебен предмет „Български жестов език“, а в детските градини - специално образователно направление. Към Министерството на образованието и науката ще бъде създаден Съвет за българския жестов език, който ще подпомага дейностите, свързани с развитието му.

“Дойде моментът, в който ние, глухите хора, да запретнем ръкави и да покажем богатството на нашия език и култура", каза още Бургов.

Според новия закон студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър, а до 2 години общините трябва да осигурят условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора.

При гласуването на закона отпаднаха текстовете, които се отнасят за задължителния превод в централните новинарски емисии, тъй като в края на миналата година тези изисквания бяха приети чрез изменения в Закона за радиото и телевизията. Всички обществени медии се задължават да осигурят жестов превод за нечуваща аудитория в часовия диапазон от 19.00 до 23.30 часа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG