Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обадиха ми се, че има такава задача". Историята за Борисов, Вучич и картините


Снимката от 1 юли на Борисов и Вучич и картината на Симеон Кръстев
Снимката от 1 юли на Борисов и Вучич и картината на Симеон Кръстев

Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Сърбия Александър Вучич стоят на фона на няколко работници с каски и… една тръба. Картина с такава композиция влезе в новините в Сърбия и България през последните дни.

Тя изобразява двамата политици на строителната площадка на газопровода „Балкански поток“ и много прилича на снимка от посещението на Вучич в България през лятото на 2020 г., когато заедно с Борисов провери как се движи строителството на тръбата на българска територия.

Защо е било необходимо това?

Вероятно си задавате този въпрос при вида на картината. Ще стигнем и до отговора. Ето как обаче започва тази история:

Снимка на картината беше публикувана за първи път на 20 януари в близкия до управляващите в Сърбия вестник „Новости“. Според изданието тя е била предадена от Борисов на външния министър на Сърбия Никола Селакович по време на срещата им в София в сряда и е била предназначена за подарък за президента Вучич.

Картината на Симеон Кръстев с Бойко Борисов и Александър Вучич.
Картината на Симеон Кръстев с Бойко Борисов и Александър Вучич.

На снимката в сръбското издание се вижда как някой държи картината в кабинета на българския премиер Бойко Борисов. Информационната служба на Министерския съвет в България обаче не публикува нито съобщение за подарената картина, нито снимка.

Пресслужбата на българското правителство потвърди за подаръка чак ден по-късно, след като снимката стана популярна в социалните мрежи. И съобщи, че картината всъщност не е една. Подготвя се цяла изложба с платна, посветени на газопровода, по който вече тече природен газ от Русия за Сърбия, но който до момента не е открит и обявен за готов от българските власти.

Не една картина, а изложба

Картината подарък за Вучич е част от поредица, нарисувана от различни художници по инициатива на консорциума „Аркад“, който е изпълнител на продължението на газопровода „Турски поток“ през България. Платната са предназначени за предстояща изложба в Националния исторически музей, съобщиха от правителствения пресцентър.

Организатори на бъдещата изложба са саудитската фирма „Аркад“, държавната компания „Булгартрансгаз“ и Националният археологически институт към БАН. Освен картини, тя ще покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“.

Картината, която българският премиер е изпратил като подарък за сръбския президент, е нарисувана от художника Симеон Кръстев. Пред Свободна Европа той каза, че не е знаел, че картината ще бъде подарена на държавния глава. Нарисувал я е след като е научил от Съюза на българските художници, че се търсят картини на такава тема. От Съюза отрекоха да имат информация за това.

„Обадиха ми се, че има такава задача, такова задание – няколко души художници да работят по темата „Балкански поток“. От там тръгна цялата работа“, каза Кръстев.

„От информацията, която имам от интернет, от фейсбук – двамата са били на посещение при строителите. И реших да илюстрирам това.“

Кръстев е нарисувал картината по снимка, която е открил в интернет. Тя е направена на 1 юни 2020 г. и е публикувана във Фейсбук страницата на българския премиер.

Бойко Борисов и Александър Вучич на 1 юни 2020 г.
Бойко Борисов и Александър Вучич на 1 юни 2020 г.

Кадърът е от посещение на Александър Вучич в България, който заедно с Борисов провери как се движи строителството на продължението на „Турски поток“ на българска територия. На преден план на снимката има жена, която не е включена в картината. Това е Сузана Василиевич, главен медиен съветник на Вучич.

Картина на "Балкански поток", Симеон Кръстев
Картина на "Балкански поток", Симеон Кръстев

Освен тази картина, авторът е направил още две на същата тематика. Симеон Кръстев изпрати на Свободна Европа снимки на тези картини. И двете изобразяват тръбата на газопровода и са нарисувани в същия стил.

Друга от картините на Симеон Кръстев на газопровода "Балкански поток"
Друга от картините на Симеон Кръстев на газопровода "Балкански поток"

От Съюза на българските художници отрекоха да имат нещо общо с предстоящата изложба и инициативата за създаването на картините и не успяхме да осъществим връзка със саудитската "Аркад". Така въпросите за причината за нарисуването на тези картини остават повече от отговорите.

От „Аркад“, през кабинета на Борисов, до Вучич

Според информацията на правителствения пресцентър картината, изпратена на Вучич, е стигнала до кабинета на Борисов след като от саудитския консорциум „Аркад“ я дават на „Булгартрансгаз“, които от своя страна я дават на премиера Бойко Борисов.

„Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година, когато българският министър-председател и сръбският президент направиха оглед на строителството на „Балкански поток“, съобщават от пресцентъра.

Картината е изпратена на Вучич чрез сръбския първи дипломат Никола Селакович и съпругата на Вучич - Тамара, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи, съобщава правителственият пресцентър.

Картината не присъства на нито един от протоколните кадри, разпространени от българските и сръбските институции от посещението на външния министър в България.

Мълчанието от България за „Балкански поток“

Българските власти избягват да посочват конкретно газопровода „Балкански поток“, както е официалното име на продължението на „Турски поток“ през България и Сърбия, дори като тема на разговор между представителите на двете страни в протоколни съобщения.

На 2 януари, ден след официалното откриване в Сърбия на газопровода, пресслужбите на българския премиер и на сръбския президент съобщиха за телефонен разговор между двамата. В българското прессъобщение не се споменаваше „Балкански поток“. В сръбското съобщение беше посочено, че Вучич и Борисов са се поздравили взаимно за завършването на строителството на газопровода и пускането му в експлоатация и са определили това като „значителен подвиг“.

Честите посещения на премиера Бойко Борисов на площадката на продължението на „Турски поток“ през България, едно от които е увековечено на подарената на Вучич картина, породи очаквания за церемония по откриването, когато проектът е завършен. В Сърбия официално откриване се проведе на 1 януари.

В България такова не е имало и институциите отбягват да отговарят на въпроса дали газопровода изобщо е готов. Според експерти, тръбата работи с малка част от предвидения си капацитет, а това прави плановете за връщане на инвестицията от 3 млрд. лева трудно изпълними. Очакваните санкции от САЩ срещу фирми, които работят по проекта, също добавят неяснота.

България осигурява почти 3 млрд. лева, с които плаща за построяването на газопровода. Основният изпълнител на строителството в България е саудитската компания „Аркад“, която се ръководи от руски граждани, които наеха за подизпълнители основно руски фирми, а тръбите са произведени в Русия.

90% от капацитета на бъдещия газопровод за следващите 20 години са резервирани от дъщерни фирми на „Газпром“ и швейцарската МЕТ.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG