Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва процесът за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков


Колата на Милен Цветков след удара на 19 април 2020 г.
Колата на Милен Цветков след удара на 19 април 2020 г.

Софийският градски съд (СГС) реши в четвъртък, че няма причина да връща на прокуратурата делото срещу Кристиан Николов, който беше обвинен за причиняването на катастрофата, при която на Великден миналата година загина журналистът Милен Цветков. Тежкият инцидент стана на кръстовището до мол „Парадайс“ в София. Колата на Цветков беше ударена с голяма скорост отзад, докато той е изчаквал на червен светофар.

Впоследствие 22-годишният Николов беше обвинен за умишлено причиняване на катастрофата. Става дума за т.нар. евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. Разследването установи, че в момента на удара управляваният от Николов джип „Ауди Q7“ се е движел с 99 км/ч, а в кръвта на шофьора е имало следи от амфетамин, кокаин и марихуана.

Градският съд проведе в четвъртък разпоредително заседание по казуса, на което не откри съществени пропуски или неясноти в обвинителния акт, заради които да го върне на прокуратурата. Това означава, че процесът ще продължи по същество с разпит на свидетели. Освен това магистратите конституираха двете деца на Цветков като частни обвинители и граждански ищци.

Подсъдимият Кристиан Николов заяви, че няма намерение да се укрива от правосъдието или да бави делото, ако бъде пуснат на свобода. Въпреки това съдът не промени мярката му за неотклонение. Младият мъж е зад решетките от задържането си през април, след като няколко поредни съдебни състава приеха, че ако освободен може отново да извърши престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG