Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата изправя пред съда протестиращ за заливане с "чаша с течност"


Полицаи арестуват Петър Кърджилов на Орлов мост, 31 юли 2020 г.
Полицаи арестуват Петър Кърджилов на Орлов мост, 31 юли 2020 г.

Активен участник в антиправителствените протести с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев ще се изправи пред Софийския районен съд по обвинение в едро хулиганство, защото е залял възрастна жена с „чаша с течност“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в петък.

Става въпрос за Петър Кърджилов, който беше пиар на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, която в момента е подсъдима за корупция заедно с бившата си заместничка Биляна Петрова.

Случаят, за който предстои Кърджилов да бъде съден, е от сутринта на 31 юли миналата година, когато по време на блокадата на Орлов мост в София той се конфронтира с възрастна жена, даваща интервю на живо пред Нова телевизия. Според разкази на очевидци тя беше посетила палатковия лагер на протестираите, за да изрази недоволството си от действията им.

Впоследствие участва в живо включване на екип на Нова телевизия, когато Кърджилов влиза в кадър, опитва да я изгони и накрая я залива с малка пластмасова чаша, без да се разбере какво точно е нейното съдържание. Веднага след това той беше задържан от няколко полицаи и оставен в ареста с прокурорско постановление за 72 часа. Прокуратурата дори поиска постоянното му задържане, но съдът го освободи.

„Обвиняемият П. К. забелязал това, след което се приближил към интервюираната Л. Т., а в ръката си носел чаша с течност. Когато бил достатъчно близо до Л. Т., П. К. залял с течността от чашата Л. Т., която давала интервю. След това обвиняемият започнал да ѝ крещи: „Марш от тука!“ и да я обижда“, се казва в прессъобщението на прокуратурата от петък.

Кърджилов е обвинен по по-тежката квалификация за хулиганство, включваща съпротива срещу орган на властта, по която Наказателният кодекс предвижда наказание до пет години затвор. Срещу него се водеше още едно разследване за хулиганство, за което все още няма информация да е приключило.

Става въпрос за негови действия в деня на произнасянето на присъдите срещу Иванчева и Петрова на първа инстанция през май 2019 г. Тогава медиите съобщиха, че той е крещял в коридора на Специализирания съд "Гадна, мръсна мафия! Изчезвайте от тоя съд, не сте достойни за този съд", след което е бил отведен от съдебната охрана.

21-и ден: протестиращи се събраха от Ларгото до Орлов мост
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG