Връзки за достъпност

Извънредни новини

Веселина Петракиева заменя Гена Трайкова като главен редактор на новините в бТВ


Веселина Петракиева и Искра Владимирова
Веселина Петракиева и Искра Владимирова

Веселина Петракиева е новият главен редактор на новините на бТВ, съобщи bTV Media Group. Тя е назначена на позицията след напускането на Гена Трайкова. Назначен е и нов главен редактор на актуалните предавания - Искра Владимирова, която заменя Валя Гиздарска.

За кадровите промени в ръководството на телевизията беше съобщено месец след като Антон Хекимян беше назначен за директор на „Новини и актуални предавания” в бТВ на мястото на Венелин Петков, който ръководеше новинарския екип от 2014 г. Решението за назначаването на Хекимян беше взето от главния изпълнителен директор Мартин Швехлак. Той от своя страна замени на този пост Флориан Скала.

Това се случи след като в средата на октомври медийната група официално премина под контрола на чешкия милиардер Петр Келнер, който придоби компанията майка Central European Media Enterprises (CME).

Гена Трайкова беше част от екипа на бТВ от основаването на медията досега. Тя беше водеща на новините заедно с Венелин Петков. След това и двамата бяха част от ръководството на медията – Петков като директор на „Новини и актуални предавания“, а Трайкова като главен редактор на новините.

Мястото на Гена Трайкова ще бъде зает от Веселина Петракиева, която е продуцент на новините на бТВ. В биографичната справка, публикувана от медията, се посочва, че тя има 26-годишен опит в медиите, а като продуцент на новините на bTV работи в продължение на близо 10 години. Била е репортер, редактор и водещ в Дарик радио, както и зам.-главен редактор на медията. Работила е в БНТ, Нова телевизия, RE:TV и PRO.BG.

Тя е магистър по журналистика и по трудова и организационна психология. Има специализации в Дания, Холандия и САЩ. Съавтор е на книгата „Думите“, издадена през 2008 г.

Искра Владимирова, която ще заеме позицията главен редактор на актуалните предавания на мястото на Валя Гиздарска, е изпълнителен продуцент на сутрешния блок на телевизията от 2014 година. Тя ще продължи да изпълнява тази роля и занапред. Тя е част от екипа на бТВ 2009 г., когато става главен редактор на предаването „Нека говорят…“. Има 25 години опит в телевизията, включително като репортер, продуцент и главен редактор в БНТ, Нова ТВ и други канали.

Дипломира се като магистър по „Публична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и продължава обучението си с докторантура по политическа риторика и обществени комуникации.

„Работил съм с Веселина Петракиева и Искра Владимирова в продължение на дълги години и съм впечатлен от техния професионализъм, интегритет и всеотдайност дори в ситуации с най-големи предизвикателства. Убеден съм, че те са точните хора, които могат да поемат отговорност за новините и актуалните предавания и заедно ще продължим мисията на bTV да предоставя най-висококачествената и обективна журналистика в страната“, е цитиран да казва директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG