Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вечерен час в Нидерлания. 10-дневна карантина за пристигащи във Великобритания


Нидерландия въведе полицейски час с цел борба срещу коронавируса, предаде Франс прес. Подобна мярка се въвежда в страната за пръв път след Втората световна война.

От 21 ч. до 4:30 ч. е забранено излизането от домовете, а нарушителите подлежат на глоба от 95 евро. Очаква се мярката да се прилага поне до 9 февруари.

Изключения ще се правят за работещи във времето, в което е в сила полицейският час, но те ще трябва да представят съответен документ, уточнява БНР. Хората, които разхождат кучета обаче няма да имат нужда от разрешение, за да излязат от дома си.

Без отхлабване на мерките във Великобритания

Великобритания планира да въведе 10-дневна карантина за пристигащите от страни с висок риск от заразяване, съобщи вестник "Дейли мейл". Според изданието решението за това ще бъде взето от властите в понеделник.

В същото време друг британски вестник - "Телеграф", пише, че британското правителство е удължило законодателството, свързано с извънредните мерки, до 17 юли, за да даде възможност на местните съвети да затварят ресторанти, магазини и други обществени места.

Според премиера Борис Джонсън при сегашната ситуация кабинетът няма как да обмисли разхлабването на мерките, докато не е сигурно, че програмата за ваксинация работи. Правителството обеща да направи преглед на ограниченията в средата на следващия месец.

Протести в Чехия

Ресторанти и пъбове в Чехия отново отвориха врати, за да протестират срещу правителствените рестрикции, свързани с COVID-19, предаде Франс прес.

Иржи Янечек, съосновател на движението инициатор на акцията, каза пред агенцията, че от бранша са разочаровани от правителството и искат да покажат, че то е поело по грешния път.

Отворените заведения може да бъдат глобени максимум 20 000 крони ( 765 евро), посочиха от кметството в Прага.

Ресторантите, пъбовете, баровете, кината, театрите, зоологическите градини, спортните зали и повечето магазини в страната с 10 милиона и 700 хиляди жители са затворени от октомври. Рестрикциите бяха леко смекчени по Коледа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG