Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕП отново пита Гешев за аудиозаписите с гласа на Борисов и за къщата в Барселона


Иван Гешев
Иван Гешев

Има ли развитие в разследването на прокуратурата за предполагаемото пране на пари по случая, известен като “Барселонагейт”, и водят ли се разследвания за изтеклите аудиозаписи с гласа на Борисов и снимките от спалнята му.

Това са част от уточняващите въпроси на мониторинговата група в Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (LIBE). Въпросите са изпратени до главния прокурор Иван Гешев, правосъдния министър Десислава Ахладова и вицепремиера Екатерина Захариева, към която е отправено и питането кога България ще прекрати предоставянето на българско гражданство срещу инвестиции.

Предишните въпроси от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи бяха зададени писмено от евродепутати след срещата между представители на управлението и прокуратурата с евродепутати по време на закритото заседание на Комисията по граждански свободи миналото лято.

От Европарламента сега питат колко пъти обвинител номер 1 се е възползвал от правомощията си и е отменил решения на прокурори, както и колко често е издавал писмени инструкции до тях при специфични случаи. Има и въпрос дали властта смята да промени огромните му правомощия върху прокурорите.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и опасенията около организирането им, депутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините за гласуване.

Членовете на групата в Европарламента искат българските власти да им изпратят списък с медиите, които получават финансиране от еврофондове. Те се интересуват има ли медии, получаващи пари от национални или европейски фондове и дали България смята да внесе изменения за по-голяма прозрачност на собствеността на медиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG