Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само 24 ваксинирани за ден. Повиши се процентът на положителните тестове за COVID-19


Процентът на положителните проби за COVID-19 се повиши и през последното денонощие достигна около 10%, показват данните от Единния информационен портал. В този период са били отчетени 121 нови заразявания с коронавирус при общо 1207 направени теста.

През миналата седмица процентът на положителните проби беше около 6.2%, а през предходната – около 6.7%.

Новината за по-висок процент на положителните тестове от последното денонощие идва на фона на притесненията от новия вариант на коронавируса, който се характеризира с по-бързо разпространение. В събота беше потвърдено, че в България са регистрирани 8 случая на пациенти, заразени с новия вариант.

През последните 24 часа са били хоспитализирани 2874 души, от които 283 са в интензивни отделения. Починали са 9 души, с което общият брой на починалите става 8820 души.

В момента България е на 9-о място по смъртност в ЕС, след като през ноември и началото на декември заемаше първо място.

През изтеклото денонощие са били ваксинирани общо 24 души, като всички случаи са от Смолян, става ясно от данните на Единния информационен портал. Рано тази сутрин пристигнаха нови 14 040 дози от ваксината на Пфайзер и Бионтек, които частично компенсират по-ранна намалена доставка.

Кампанията по ваксиниране започна на 27 декември и до днес е обхванала 26 143 души, като на 4 610 от тях е поставена и втората доза от препарата на Пфайзер и Бионтек. Ефикасността на този медикамент достига своя максимум след поставяне на две дози в разстояние от две седмици.

Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия от коронавируса през март. Оттогава България въведе на два пъти по-строги мерки за противодействие на заразата. Първият път те продължиха от март до май, а в момента са в сила ограниченията, въведени на 27 ноември 2020 г. Първоначално те включваха затваряне на заведения, молове, кина и учебни заведения, но от Нова година беше допуснато изключение за яслите, детските градини и учениците от първи до четвърти клас, които вече имат присъствени занимания.

В момента кабинетът обсъжда постепенно отхлабване на мерките, като предвижда връщането в училище на по-горните випуски, а в началото на февруари планира да отвори фитнесите. В края на седмицата стана ясно, че правителството се отказва от отваряне на заведенията, независимо от натиска на собствениците на ресторанти и барове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG