Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много загрижени." САЩ осъдиха отношението на Москва към Навални и протестиращите


Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост от репресиите срещу критика на Кремъл Алексей Навални.

Ден след многохилядните протести в защита на опозиционния лидер, придружени с масови арести в Москва, Байдън заяви, че е “много загрижен” от случващото се в Русия.

Междувременно Държавният департамент на САЩ осъди “суровата тактика”, използвана срещу демонстрациите в подкрепа на Навални в Москва.

Навални беше арестуван миналата неделя веднага след като кацна от Германия. Той се лекуваше в Берлин от края на август след като беше отровен с новичок. В негова защита в събота излязоха хиляди руснаци, а властите в страната започнаха масови арести. Кадри показват и побой над мирно протестиращите.

Байдън каза още, че все още не е решил как да реагира на случващото се, но изрази надежда, че Вашингтон и Москва могат да си сътрудничат в области, където и двете държави виждат полза.

Американският президент подчерта, че двете държави трябва да си сътрудничат за контрола на ядрените оръжия. Той напомни, че в началото на февруари изтича договорът между САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като Нов СТАРТ. В петък говорителката на Белия дом Джен Псаки съобщи, че американската страна ще предложи подновяването му.

След демонстрациите в Москва Байдън уточни, че е възможно да даде на Русия ясно да се разбере, че САЩ са "много загрижени за тяхното поведение", докато двете страни "действат във взаимен личен интерес" по договора.

В коментара си американският президент уточни, че следи нарушението в американските компютърни мрежи, разкрито през декември, за което са обвинени руски хакери. Байдън припомни , че миналата година Москва е предложила на талибаните в Афганистан да ликвидира американски войници.

Джо Байдън коментира, че няма да се поколебае да повдигне тези теми пред руската страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG