Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безработицата във Великобритания достигна най-високото си ниво от 2016 г.


През септември, октомври и ноември миналата година, когато започва втората вълна на коронавирус, нивото на безработицата във Великобритания е било най-високото за последните близо 5 години, съобщи Ройтерс.

Обявените в този период нови строги ограничителни мерки са провокирали рекорден максимум в съкращенията на служители. Така безработицата в страната е достигнала до 5% - най-високото ѝ ниво от средата на 2016 г.

В същото време нивото на заетост е продължило да се понижава, достигайки през тези три месеца ниво от 75.2% - с 1.1 на 100 по-малко от същия период през 2019 г., става ясно от данни на официалната британска статистика ONS, цитирани от БНР. Според тях броят на хората без работа се е увеличил в този период с 202 000 души, достигайки общо 1.72 млн. безработни.

От статистиката става ясно още, че броят на служителите, водещи са на ведомост във фирмите, е намалял през декември 2020 г. с 2.7% спрямо година по-рано и с 828 000 души спрямо началото на пандемията през февруари същата година.

Световните агенции отбелязват, че реалната безработица във Великобритания всъщност е намалена от правителствената програма за запазване на работни места, която към края на октомври е подкрепяла 2.4 млн. служители спремо 8.9 млн. през май миналата година.

Въпросната програма е най-скъпата икономическа мярка срещу последиците от пандемията, включваща общо 46.4 млрд. британски паунда или около 63 млрд. долара. Нейният срок на действие е до края на април тази година.

"Докато [Националната здравна служба] работи усилено, за да защити хората чрез ваксините, ние хвърляме всичко, с което разполагаме, за да подкрепяме бизнеса, хората и семействата", коментира британският финансов министър Риши Сунак, цитиран от Ройтерс.

В началото на март предстои той да обяви бъдещите икономически мерки на правителството за подпомагане на бизнеса, които ще бъдат включени в държавния бюджет за следващата финансова година. Нарастващите случаи на заразени с COVID-19 през есента на 2020 г. го принудиха на няколко пъти да отмени плановете си за прекратяване на схемата за запазване на работни места.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG