Връзки за достъпност

Извънредни новини

Великобритания и ЕС официално се разделиха. Какво трябва да знаем, ако пътуваме


Летище "Гетуик", Лондон
Летище "Гетуик", Лондон

Обединеното кралство официално се раздели с Европейския съюз след 48 години членство. Това се случи четири години и половина след като се проведе референдум, при който 51.89% от гласувалите британци поискаха държавата им да напусне ЕС.

„Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това“, каза в новогодишно обръщение британският премиер Борис Джонсън, който приветства излизането на Обединеното кралство от ЕС.

В 23 часа на 31 декември приключи т.нар. преходен период след датата на Брекзит (31 януари 2020), по време на който във Великобритания бяха в сила част от европейските правила. Сега вместо тях е в сила търговската сделка, сключена между Лондон и ЕС преди дни.

С края на преходния период се промениха и правилата, които важат за влизането на гражданите на държавите от ЕС на територията на Обединеното кралство, включително и на българите. Тук са събрани основните промени, които влизат в сила на 1 януари и засягат непосредствено българските граждани:

  • Българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно за туристически пътувания, участие в срещи и конференции, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове, се посочва на сайта на българското външно министерство. Можете да проверите дали имате нужда от виза за пътуването си на сайта на британското правителство.
  • От 1 октомври 2021 г. българските граждани ще трябва да имат валиден международен паспорт, за да влязат на територията на Великобритания. Сега е възможно и влизането само с лична карта. За българските граждани, които имат статут на уседналост или временен статут за уседналост, възможността за влизане само с лична карта ще се запази поне до 31 декември 2025 г.
  • При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.
  • Българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а искат да пребивават във Великобритания по-дълго от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза по новата точкова система, която включва определени „маршрути“ за работниците с различна квалификация, за студентите и заетите в определени професии.
  • Българските студенти, които пристигат след 31 декември 2020 г. във Великобритания, включително тези, записани в текущата академична 2020-2021 година, които не са пребивавали в страната до този момент, трябва да кандидатстват за студентска виза преди пристигането си.
  • Българските студенти, които започват следването си след лятото на 2021 г., ще трябва да плащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавно-гарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети.

След сключването на търговската сделка между Обединеното кралство и Европейския съюз двете страни ще търгуват със стоки помежду си без мита и квоти. Великобритания обаче вече няма да е част от единния европейски пазар. Резултатът ще са гранични пунктове и митнически проверки по границите, които е възможно да доведат до забавяния.

Лондон и Брюксел ще продължат да преговарят за регулациите в сектора на услугите. В търговското споразумение не е регламентирано взаимното признаване на квалификациите за професионални услуги, трансфера на данни, нито външнополитическото сътрудничество. Обединеното кралство вече няма да участва в програмата за академичен обмен „Еразъм“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG