Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка


Джузепе Конте подаде оставка, но по данни на италианските медии ще направи опит да сформира нов кабинет.
Джузепе Конте подаде оставка, но по данни на италианските медии ще направи опит да сформира нов кабинет.

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте подаде оставката на правителството си на президента Серджо Матарела. До падането на кабинета се стигна, след като преди дни той спечели вот на доверие с минимална разлика, но преди това загуби парламентарното си мнозинство.

Политическата криза в страната се разви след като един от коалиционните партньори на правителството - партията “Италия вива“, оглавявана от бившия премиер Матео Ренци, напусна кабинета.

“Благодаря на всеки един министър за всеки ден от последните месеци“, каза Конте на последното заседание на кабинета.

По данни на Ла Република се очаква в рамките на следващите 48 часа Конте да потърси подкрепа за сформиране на нов кабинет, който да получи по-широка подкрепа в парламента.

Десните партии – Северната лига, Форца Италия и Италиански братя се събраха за консултации минути след оставката на кабинета. Те отправиха покани и до центристките партии в опит да съберат подкрепа за правителство, в случай че Конте се провали в опита за сформиране на нов кабинет.

Сред обсъжданите варианти е и служебено управление, назначено от Матарела, което да се справи със здравната криза.

Отиващият си кабинет получи мандат през август 2019 г. Тогава Конте оглави правителство съставено от “Пет звезди“, лявоцентристката Демократическа партия, лявата формация “Свободни и равни“ и “Италия вива”.

Преди формирането на това правителство той ръководеше кабинет, съставен от “Пет звезди” и водената от Матео Салвини “Северна лига”.

Политическата криза в Италия идва в труден момент за страната. Тя е втората най-тежко засегната от пандемията в Европа с повече от 84 000 жертви. Кабинетът не можа да състави план за изразходването на средствата от ЕС, предвидени за възстановяването на икономиката, което стана причина за неговото падане.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG