Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вместо да разследва насилниците, Беларус разследва пострадалите, казаха правозащитници


Беларуски полицай задържа протестиращ в Минск на 23 януари 2021 г.
Беларуски полицай задържа протестиращ в Минск на 23 януари 2021 г.

Беларуските власти не са разследвали обвинения за изтезания над протестиращи, задържани по време на антиправителствените протести в страната. Това се казва в доклад на организацията за защита на човешките права Амнести интернешънъл.

Масовите протести срещу режима на Александър Лукашенко продължават повече от пет месеца. По данни на ООН от началото на демонстрациите повече от 30 хил. души са арестувани, а стотици са ранени.

Беларуското правителство отхвърля обвиненията в насилие над цивилни.

Макар властите да са получили повече от 900 жалби за злоупотреби, извършени от полицията, те не са започнали нито едно разследване по случаите, пише в доклада. Вместо това са заведени дела срещу протестиращите, които са обвинени в организиране на масови безредици и употреба на насилие срещу полицаи.

В доклада на правозащитната организация се посочва, че задържаните протестиращи са систематично малтретирани. Авторите се позовават на свидетелства на задържани, които казват, че върху тях е упражнявано насилие и са били лишавани от вода, храна и медицински грижи в продължение на дни. От организацията заявяват, че разполагат със снимки, видеозаписи и показания на жертвите като доказателство.

От Амнести интернешънъл призовават международната общност да предприеме действия за постигане на справедливост в Беларус и насилниците да понесат отговорност.

Миналия месец комисарят на ООН за правата на човека Мишел Бачелет също взе отношение по въпроса. Тя настоя беларуското правителство да освободи всички хора, арестувани незаконно по време на протестите и да разследва жалбите за изтезания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG