Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Липса на яснота." Брюксел не е доволен от обясненията на AstraZeneca за забавянето на ваксините


Стела Кириакиду

Разговорите между Европейската комисия и фармацевтичната компания AstraZeneca в сряда не са довели до повече яснота около забавянето на ваксините срещу COVID-19 за Европейския съюз. Това съобщи еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду в Туитър в сряда вечерта.

„Съжаляваме за продължаващата липса на яснота относно графика за доставки и искаме от AstraZeneca ясен план за бързи доставки на количествата ваксини, които сме резервирали за първото тримесечие“, написа Кириакиду. „Ще работим с компанията, за да намерим решения и да доставим ваксините бързо за европейските граждани.“

Спорът между ЕС и AstraZeneca заради забавянето на ваксините ескалира в последните дни. До последния момент не се знаеше дали планираната за сряда среща ще се проведе. Комисията съобщи през деня, че компанията ѝ е написала в имейл, че неин представител няма да присъства. Фармацевтичният гигант обаче каза, че ще участва в срещата.

В крайна сметка представители на Европейската комисия и AstraZeneca са разговаряли. Според прессъобщение на компанията тя се е ангажирала с „дори по-близко сътрудничество“ с Комисията.

В края на миналата седмица британско-шведската фармацевтична компания съобщи, че нe може да достави предвидените количества от ваксината си за ЕС. Официално посочената причина е производствен проблем.

Конкретни числа не се разкриват нито от AstraZeneca, нито от Комисията заради клауза за поверителност в договора им. Според източници на Ройтерс доставките за първото тримесечие на годината ще са с цели 60% (около 50 милиона дози) по-малко от предвидените. Това значи 25 милиона души по-малко ваксинирани.

Европейската комисия нарече забавянето „неприемливо“ и настоя компанията да спази условията на договора. Изпълнителният директор на компанията Паскал Сорио обясни производствените проблеми с факта, че Европейската комисия е сключила договора с фирмата твърде късно, за разлика от Великобритания и САЩ, и тя не е имала време да разшири производството си достатъчно.

В интервю Сорио каза също, че компанията се е задължила да направи всичко по силите си да произведе поръчаните ваксини, не реално да ги достави. „Договорът е много ясен: нашето задължение е, цитирам: „да положим усилия“, каза той, цитиран от Политико. „Казахме „добре, ще направим най-доброто, което можем, ще опитаме, но не можем да се обвържем с договор, защото сме три месеца след Обединеното кралство“.

Това може да върши работа в кварталната месарница, но не и в споразуменията ни за покупки

На пресконференция преди срещата в сряда Стела Кириакиду отхвърли това твърдение на Сорио. „Възгледът, че компанията е подписала договор да „положи усилия“ не е нито вярна, нито приемлива“, каза тя. „ЕС отхвърля логиката, че първият поръчал трябва да бъде обслужен първи. Това може да върши работа в кварталната месарница, но не и в споразуменията ни за покупки.“

Подозренията в Брюксел са, че AstraZeneca е изнесла ваксините, произведени на територията на ЕС за Обединеното кралство, с което компанията сключи договор по-рано. Според дипломати, цитирани от Политико, Брюксел иска фармацевтичния гигант да пренасочи част от ваксините за Обединеното кралство към ЕС. Компанията отхвърля тази възможност.

Европейската комисия има договор с AstraZeneca за 400 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Препаратът на компанията още не е разрешен за употреба в ЕС, но се очаква това да стане до дни. България също ще получи ваксини от AstraZeneca. Властите в София са поръчали най-много дози именно от тази ваксина - над 4,5 милиона. Не е ясно как забавянето в доставките ще засегне България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG