Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН поиска регулация на социалните мрежи. Фейсбук отстъпи от забрани, които беше наложил


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимката е архивна.
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Снимката е архивна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални правила, които да регулират големите социални мрежи като Фейсбук и Туитър, предаде Ройтерс.

По-рано този месец Туитър закри акаунта на Доналд Тръмп след реч на американския президент, довела до нахлуването на част от симпатизантите му в сградата на парламента. Профилът на Тръмп беше спрян и в други социални платформи, сред които Фейсбук и Инстаграм. Случаят породи нова вълна от обществени дебати за влиянието на социалните мрежи и границите на свободата на словото.

Според Гутериш не трябва да има компания, която да има правомощията да решава дали профилът на президента Тръмп да бъде блокиран. Той предлага създаването на механизъм с правила, които позволяват това да бъде направено в съответствие със закона.

Веждувременно новосъздаденият Надзорен съвет на социалната мрежа Фейсбук, който проведе първото си заседание, реши да ревизира премахването на четири от общо пет разгледани публикации, съобщи Би Би Си. Съветът сметна, че компанията за социални медии е сгрешила, като е премахнала постове с определено съдържание.

Решението беше взето на първото заседание на съвета. Това е нов орган, създаден, за да разглежда жалби на потребители за публикации, които според тях са били модерирани несправедливо. В него влезе дори директорът на Центъра по конституционно право към Станфордския университет Майкъл Макконъл. “Реалните решения за това какво могат да казват или да не казват хората вече не се вземат от Върховния съд, а от компании като Фейсбук”, казва Макконъл, цитиран от Slate.

Сред първите разгледани случаи има модерирани постинги заради реч на омразата, голота и дезинформация, свързана с COVID-19. В четири от петте случая Надзорният съвет сметна, че социалната мрежа не е постъпила правилно, като е изтрила публикациите. Причините са различни, но най-честно срещаната е в това, че е имало нюанси, които не са били уловени при превода на съдържанието.

Единственото решение за сваляне на постинг от страна на Фейсбук, с което съветът се съгласява, е свързано с публикация, отнасяща се до конфликта между Азербайджан и Армения. Става дума за постинг, който показва снимки на църкви в Баку с надписи, изразяващи пренебрежение към азербайджанците и подкрепящи Армения.

Мнозинството от членовете на Надзорния съвет смятат, че отстраняването на това съдържание е в съответствие с международните стандарти за правата на човека, свързани със свободата на изразяване.

В първото заседание на новия орган не беше разгледано безсрочното замразяване на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп след щурма на Капитолия, но съветът заяви, че се е съгласил да разгледа и този случай.

От момента, в който компанията анонсира създаването на Надзорния съвет, който ще разглежда обжалване на премахнати публикации, досега към него за изпратени над 150 000 случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG