Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът оправда Валери Симеонов за "кресливите жени" с "уж болни деца"


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не е дискриминирал майките на деца с увреждания, когато ги е нарекъл "група кресливи жени", които "спекулират с уж болни деца". Това е постановил състав на Административен съд – Пловдив с председател съдия Иван Русев.

Решението е било взето на 27 януари и беше публикувано в петък.

Според текста Симеонов се е възползвал от своето конституционно право на изразяване на мнение. По този начин съдът потвърждава изводите, направени по-рано от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която също постанови, че изказването на политика не е дискирминационно.

Жалбата срещу Симеонов беше подписана от двамата родители на дете, което страда от спастична церебрална парализа с 95% трайна неработоспособност с чужда помощ. В текста й се посочва, че Симеонов е заявил пред репортер на своята телевизия СКАТ: "Този закон [за децата с увреждания] беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, [и без] грижа за тях".

Родителите описват и друго изказване на Симеонов, който по това време беше вицепремиер. В предаването "Господари на ефира" той заявява: "Смисълът на изказването ми е, че с децата инвалиди се спекулира, дори и след като правителството прие законопроект и удовлетвори всички искания на майките. Очевидно в случая става въпрос за политическа кампания. Маските паднаха, в общ хор реват БСП, "Атака", някои лидери на протеста на майките и всякакви политически маргинали".

Впоследствие Симеонов подаде оставка от позицията си на вицепремиер след близо месец протести на майките на деца с увреждания.

Двамата родители се обрърнаха към КЗД с твърдението, че са обект на дискриминация под формата на тормоз по признак "увреждане" след публични изказвания на Симеонов. Но Комисията прие, че Симеонов е направил общо изказване, а не конкретно спрямо жалбоподателите и в случая става дума за изразяване на мнение по дадена тема.

В петък стана ясно, че Административният съд на свой ред приема, че КЗД е извършила пълно, обективно всестранно изясняване на фактите, които имат отношение към случая.

Според съдебното решение лидерът на НФСБ е "упражнил правото си на изразяване на мнение в унисон с основния принцип за равенство и достойнство на всеки индивид и защита честта и достойнството на личността, поради което би могъл да се ползва от правилото на свободно изразяване на мнение, което конституцията гарантира".

"Обект на защита не са определен вид мнения - коректни, добронамерени, угодни, правилни, възпитани, нерасистки, нексенофобски, особени или др., а възгледите на индивида изобщо. Дали дадено мнение е морално, благоприлично, похвално или друго, е предмет на оценка на обществото, към което това мнение е адресирано. Да се приеме обратното би означавало налагане на цензура пряко или косвено от страна на държавата, което е недопустимо в демократичното общество", пише съдия Иван Русев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG