Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще държим Пекин отговорен." Блинкен обсъди с Китай спазването на правата на уйгурите и в Хонконг


Антъни Блинкен
Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе първия си разговор с представител на китайското правителство откакто зае поста. Блинкен е настоял Пекин да спазва човешките права в отношението си към Хонконг, Тибет и уйгурското малцинство, съобщи Държавният департамент.

„Дадох да се разбере, че САЩ ще защитаваме националните си интереси, ще отстояваме демократичните си ценности и ще държим Пекин отговорен за злоупотребите с международната система“, написа Блинкен в Туитър. Той е говорил по телефона с Ян Дзиечъ, главен съветник по външнополитически въпроси на китайския президент Си Дзинпин.

Разговорът между Блинкен и Ян беше проведен дни след като администрацията на президента Джо Байдън публикува изявление, в което повтори обвиненията срещу Китай в „геноцид и престъпления срещу човечеството“ срещу етническите уйгури и други мюсюлмански общности в северозападния регион Синдзян. Това обвинение беше отправено от администрацията на Доналд Тръмп в последния ѝ ден, но още тогава Блинкен подкрепи изявлението.

Пекин реагира остро. Китайското външно министерство твърди, че обвиненията в нечовешко отношение не са базирани на факти.

В разговора с Блинкен Ян е обвинил Вашингтон за влошаването на отношенията между САЩ и Китай и е отхвърлил критиките срещу действията на китайските власти срещу уйгурите и в Хонконг, като е посочил, че това са вътрешни проблеми на Китай. „Всяка страна трябва да се фокусира върху своите вътрешни работи“, е казал той.

Като най-голям проблем в отношенията между Пекин и Вашингтон китайският представител е посочил управлението на Тайван. САЩ подкрепят демократичното самоуправление на Тайван, а Пекин смята острова за част от Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG