Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първи арести по новия закон за сигурността в Хонконг. Хиляди хора се събраха на протест


Протестиращи срещу новия закон в Хонконг на 1 юли
Протестиращи срещу новия закон в Хонконг на 1 юли

Първият арест в Хонконг по новия закон за сигурността, приет от централната власт в Пекин, е факт. Става дума за мъж, който е носел знаме с надпис призоваващ за независимост на Хонконг. Човекът е арестуван по време на протест срещу новия закон, който отбелязва и 23-ата годишнина от края на британското управление върху Хонконг.

Това е знамето, заради което е арестуван първият човек по новия закон за сигурността в Хонконг
Това е знамето, заради което е арестуван първият човек по новия закон за сигурността в Хонконг

Срещу протестиращите е изпратена жандармерия. Има съобщения за ранени хора, след като властите са използвали лютив спрей, сълзотворен газ и водно оръдие за разпръскването на демонстрантите. По време на протеста са арестувани десетки хора, съобщи Би Би Си. Протестът не е разрешен, заради забраната повече от 50 души да се събират на едно място заради пандемията от COVID-19.

Новият закон за сигурността беше приет преди ден от парламента в Пекин, контролиран изцяло от Китайската комунистическа партия, и влезе в сила почти веднага. Той предвижда наказания за действия, които се смятат за застрашаващи националната сигурност или дестабилизиращи държавната власт.

С него ще бъдат криминализирани актове на диверсия и подкопаване на държавната власт, на тероризъм, на съглашателство с чужди държави, които се намесват в Хонконг. Тези актове ще се наказват със затвор от три години до доживот. В дефиницията на тероризъм влиза повреждане на публична собственост, включително автобусни спирки. Обидите и речта на омраза към централното правителство на Китай и регионалните власти на Хонконг вече са престъпления, както и призивите за независимост на Хонконг.

Новият закон предвижда Пекин да създаде в Хонконг сили за сигурност на пряко подчинение на Пекин, които да отговарят за прилагането на закона.

Според критиците законът нарушава принципа „една страна, две системи“ и автономията на Хонконг, гарантирана с международен договор. Бившата британска колония Хонконг е върната на Китай през 1997 г. Оттогава тя има статут на специален административен район и се управлява в съответствие с принципа „една страна, две системи“. Съгласно конституцията на Хонконг местните власти имат суверенитет по всички въпроси на територията, с изключение на отбраната и външната политика.

Китайските закони не могат да бъдат пряко прилагани в Хонконг, освен ако не са изрично посочени в списъка към Анекс III на основния закон. Там са изброени няколко китайски закона, свързани с консулските привилегии и имунитети, със статута на териториалните води и с националните символи, които се прилагат пряко в Хонконг. Законите, които влизат в този списък, се обявяват с декрет и не се гласуват от парламента на Хонконг. Главният администратор Кари Лам, назначена от Пекин, издаде такъв декрет и законът влезе в сила без да бъде гласуван в местния парламент.

Законът беше прокаран на фона на масови протести и критики от Запада, че ще бъде използван за политически репресии и ще навреди на икономиката на региона. САЩ обявиха, че премахват специалния статут на Хонконг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG