Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото "ЕВН" приключи и на втора инстанция. Чакат се присъдите


Иво Прокопиев (вляво), съпругата му Галя и Трайчо Трайков в Специализирания наказателен съд през юни 2020 г.
Иво Прокопиев (вляво), съпругата му Галя и Трайчо Трайков в Специализирания наказателен съд през юни 2020 г.

Апелативният специализиран наказателен съд приключи в сряда разглеждането на втора инстанция на делото за продажбата на остатъчния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН. Магистратите ще произнесат решението си по казуса в срок, който според закона е препоръчително да е едномесечен.

Подсъдими по делото са съиздателят на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и енергетиката – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и още трима души. В края на юни миналата година Специализираният наказателен съд оправда и шестимата.

Произнасянето на втората инстанция в срок означава, че тя може да направи само две неща – да потвърди оправдателните присъди или да върне делото за ново разглеждане на спецсъда, ако приеме, че той е допуснал съществени процесуални нарушения.

„Такива нарушения няма, така че нашето обосновано очакване е, че оправдателната присъда ще бъде потвърдена“, коментира пред медиите в сряда адвокат Ина Лулчева, която защитава Прокопиев.

По думите ѝ държавното обвинение също не е претендирало в съдебната зала, че при първото разглеждане на процеса са допуснати нарушения, които да налагат неговото връщане обратно на първа инстанция. Лулчева коментира още, че е убедена, че от самото си образуване делото „ЕВН“ преследва „други цели, различни от целите на наказателното право“.

„Рядко се срещат толкова абсурдни обвинения. Обвинение, че някой е извършил нещо лично, след като за това има решение на Министерския съвет... Обвинение за това, че някой е изказал мнение и това е престъпление... Толкова абсурдни обвинения наистина не се срещат“, добави адвокатката.

Специализираната прокуратура твърдеше, че през 2010 г. Прокопиев е помогнал на бившия финансов министър Дянков да извърши престъпление по служба. В подкрепа на тезата си разследващите сочеха единствено, че издателят публично е изразил мнение, че миноритарния пакет акции в ЕВН трябва да се приватизира чрез продажба на Българската фондова борса, а парите от сделката да постъпят в държавния бюджет.

Според държавното обвинение престъплението на Прокопиев се изразява в негово изказване по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и няколко срещи с Дянков, за които обвинението твърдеше, че са довели до решението на Министерския съвет от 1 април 2010 г. за приватизация на трите електроразпределителни дружества с държавно участие.

Бившият финансов министър беше изправен пред спецсъда за натиск над тогавашния ръководител на Агенцията за приватизация и бивш министър на икономиката Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Сюжетът в обвинителния акт се допълваше от твърдение, че бившият енергиен министър Трайков е отговорен за безстопанственост, тъй като в изпълнение на въпросното правителствено решение е апортирал остатъчния дял с акции на ЕВН в Държавната консолидационна компания и впоследствие те са били продадени на фондовата борса.

Останалите трима подсъдими – Радослав Рачев, изпълнителен директор на инвестицонния посредник при продажбата „Булброкърс“, както и служителите му Любомир Евстатиев и Петър Василев, бяха обвинени, че са спомогнали за нанасянето на щета на държавата за над 20.8 млн. лв. Спецпрокуратурата твърдеше, че тримата са предложили на приватизационната агенция минимална цена на една акция, изчислена по метод, който според прокуратурата e занижил стойността на целия миноритарен пакет.

Първата инстанция обаче прие, че нито едно от тези обвинения не се подкрепя от доказателствата по делото.

"Сега е време за мълчане." Краят на делото "ЕВН"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG